W.A. wordt 50: de koning als twintiger

Ter ere van de aanstaande 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander blikken we in 5 delen terug op zijn leven tot nu...

Ter ere van de aanstaande 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander blikken we in 5 delen terug op zijn leven tot nu toe. Vandaag zijn jaren als twintiger, waarin hij steeds meer zichzelf werd. 

Tussen 1987 en 1997 ontwikkelde Willem-Alexanders persoonlijkheid zich in hoog tempo. Hij studeerde in Leiden en volgde later allemaal maatschappelijke stages die hem wegwijs moesten maken in zijn toekomstige ambt. Daar was hij dan nog steeds niet erg enthousiast over, maar geschiedenis boeide hem wel en veel reizen hielp ook een wat bredere blik op de wereld te krijgen. 

1987: Antillen

© ANP

Van de kroonprins wordt verwacht dat hij vaker zijn gezicht laat zien bij officiële gelegenheden. Voor iemand die niet graag in het middelpunt van de belangstelling stond en graag ‘gewoon’ wilde zijn, viel dat niet mee, maar hij deed zijn best. Hier danste Willem Alexander mee tijdens Tumba-festival in Madudo stadion te Curaçao. 

1988: Prins Pils

© ANP

Na de officiële Koninginnedag in Genemuiden en Kampen verscheen koningin Beatrix met haar familie onverwachts in de Amsterdamse Jordaan. Willem-Alexander kreeg een biertje en een rode zonnebril. Deze foto deed niets voor zijn destijds groeiende imago als Prins Pils ofwel de Kroonkurk.

© ANP

In de zomer van 1988, na een feestje in Leiden, verloor prins Willem-Alexander de macht over het stuur bij een inhaalmanoeuvre met hoge snelheid. Zijn Ford Sierra kwam in de sloot terecht. Als een wonder bleef de prins ongedeerd, niet bekend is of er drank in het spel was. 

1989: Leiden

© ANP

Willem-Alexander had inmiddels zijn brevet en vloog een paar weken als vrijwilliger voor de Flying Doctors in Afrika. In hetzelfde jaar begon hij aan zijn studie in Leiden, de Faculteit der Letteren voor de studie Geschiedenis. Hij woonde destijds met drie huisgenoten in een studentenhuis aan het Rapenburg 116, op de eerste verdieping (de beveiliging woonde beneden). Hij deed er zelf zijn boodschappen in de Doezastraat. Opvallend was dat hij in de tuin kippen en een haan hield. De bewoonsters van het naastgelegen Minerva-meisjeshuis ‘Het Kippenhok’ klaagden regelmatig over het gekraai van de haan.

Mij werd verteld hoe de wereld in elkaar zit door mensen die niet meer hadden gezien dan een hockeyclub

Hoewel de kroonprins lid is van studentenvereniging Minerva was hij lang niet zo’n corpsbal is als iedereen dacht. “Na twee jaar Engeland, en twee jaar in de marine over de hele wereld gevaren te hebben, werd mij verteld hoe de wereld in elkaar zit door een paar mensen die niet meer hadden gezien dan hun ouderlijk huis, de middelbare school en een hockeyclub”, zei hij later.

© Prins Claus / RVD

Zijn toenmalig studiebegeleider, hoogleraar Henk Wesseling, zei dat zijn ongelukkige bijnaam in deze tijd ‘onlogisch was voor iemand die zoveel sportte’. Collega Jan Bank: “Hij was in zijn studie meer geïnteresseerd en meer plichtsgetrouw dan zijn tijdelijke betiteling ‘prins pils’ doet geloven. De belangrijkste concurrent van zijn studieuze plichtsvervulling was niet de sociëteit maar de vliegerij.” Deze foto is genomen door prins Claus. De kroonprins was hier 22 jaar. 

1990: Prinsjesdag

© ANP

Koningin Beatrix, prins Claus en de prinsen Willem-Alexander, Constantijn en Johan Friso zwaaiden op het balkon van Paleis Noordeinde ter gelegenheid van Prinsjesdag 1990. Je ziet de broers links een beetje grinniken om Willem-Alexander in vol ornaat – ze waren duidelijk niet jaloers op zijn positie. Zoals Friso als kind al zei: “Je mag Alex wel in elkaar slaan, maar niet doodslaan, want dan moet ik koning worden.” 

1992: hardloper…

© ANP

Prins Willem-Alexander kijkt niet alleen graag naar sport, hij houdt zich er ook graag actief mee bezig. Zo schaatst hij graag, leerde van zijn vader al heel jong golfen en sprint hier, gevolgd door twee besnorde paleisrechercheurs op de fiets, naar de finish van de internationale Paleizen Estafette Loop 1991. De kroonprins nam tot verrassing van velen zelf deel aan de loop nadat hij eerst het startschot bij het paleis ’t Loo had gelost. 

1992: … en duiker  

© ANP

Prins Johan Friso en kroonprins Willem Alexander (r) tijdens een duiksessie bij het Marine Park Curaçao. Duiken doet hij in Nederland regelmatig met zijn oom Pieter van Vollenhoven, samen met Friso ruimde hij zo ooit een deel van de Vinkeveense Plassen op. 

1993: Geslaagd!

© ANP

Een lief bosje zelf geplukte bloemen kreeg prins Willem-Alexander van zijn moeder nadat de kersverse doctorandus in de geschiedenis zijn bul had gekregen. Koningin Beatrix, prins Claus en de broers van Willem-Alexander waren bij de buluitreiking aanwezig. De kroonprins studeerde af met een scriptie over de vroegere Franse president Charles de Gaulle en diens houding ten opzichte van de NAVO. Na zijn afstuderen in 1993 begon zijn opleiding tot koning pas echt. Regelmatig vertegenwoordigde hij toen al het koningshuis bij binnen- en buitenlandse activiteiten en nam hij zitting in de Raad van State. Hij haalde bovendien zijn groot militair vliegbrevet bij het 334 Transportsquadron van de Koninklijke Luchtmacht. 

1994: reizen

© ANP

Bij een staatsbezoek aan Indonesië ‘adopteerden’ Willem-Alexander, prins Claus en koningin Beatrix alle drie een orang oetan. In hetzelfde jaar werd duidelijk dat hij voor het eerst serieus verkering had, met rechtenstudente Emily Bremers, die woonde in het meisjeshuis ‘Het Heksenpand’ op Rapenburg 52. In eerste instantie leek het om de gebruikelijke geruchten te gaan, tot de relatie in 1995 bevestigd werd, doordat ze samen betrokken raakten bij een verkeersongeval, onderweg naar een skivakantie. Bij de 60e verjaardag van koningin Beatrix in 1988 was ze aanwezig, maar enkele maanden later strandde de relatie.

1995: op zichzelf

© ANP

Vanaf 1995 woonde Willem-Alexander in Den Haag in een herenhuis dat direct naast Paleis Noordeinde lag. Aanvankelijk begeleidde hij zijn ouders veelvuldig bij (staats)bezoeken.Toen prins Claus wegens ziekte vaak verstek moest laten gaan, nam de kroonprins steeds vaker de plaats van zijn vader in, om die te ontlasten.   

1996: Koninginnedag  

© ANP

Koninginnedag oude stijl betekende dat Willem-Alexander en zijn broers zich nog voor van alles aan zeepkistenraces en koekhappen moesten lenen. Hier probeert de kroonprins een boog tijdens zijn bezoek aan Bergen op Zoom. Zijn moeder koningin Beatrix en de commissaris der koningin van de provincie Noord Brabant, Houben, en zijn vrouw kijken toe. Het was ‘ouderwets gezellig’, al zal hij er krap twintig jaar later zelf een wat minder kneuterige draai aan geven. 

Morgen De kroonprins als dertiger: watermanager zoekt vrouw. 

Lees ook:

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws