W.A. wordt 50: de jonge jaren van de koning

In de aanloop naar de 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander blikken we – yay, voorpret! – elke dag&nb...

In de aanloop naar de 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander blikken we – yay, voorpret! – elke dag terug op alles wat hij sinds 1967 heeft gedaan, met zijn mooiste foto’s.

1967: streepje voor

© ANP

Willem-Alexander is geboren in Utrecht en had meteen een streepje voor. In Utrecht was het voor 1967 niet toegestaan een kind een naam met een tussenstreepje te geven. In 1965 verloor een echtpaar zelfs nog een rechtszaak hierover. Prins Claus gaf zijn zoon echter doodleuk aan als Willem-Alexander mét streepje. Lichte paniek bij de burgerlijke stand, waar ze uiteindelijk niet tegen de wens van de koninklijke familie in durfden te gaan. Het was écht een typisch eigenzinnige Oranje-zet: zelfs de RVD was niet op de hoogte en spelde de naam in de eerste berichten nog zonder streepje.

1967: zonnebad  

© ANP

Het prinsje kreeg de naam Willem-Alexander mee als voorschot op zijn latere ambt, om een beetje leuk voor de dag te kunnen komen met een historisch verantwoorde naam, maar zijn roepnaam werd Alexander. In het interview voor zijn inhuldiging zei hij af te zien van koning Willem IV worden omdat hij geen nummer wilde zijn: “Willem IV staat naast Bertha 38 in de wei.” Hier is hij 4 maanden en ligt toch min of meer in de wei: zijn moeder Beatrix drapeert hem een beetje leuk in de tuin, zodat Claus foto van hem kan maken. Dalmatiër Cleo doet de supervisie. 

1967: doop 

© ANP

Zijn andere voornamen zijn Claus (naar zijn vader), George en Ferdinand, naar graaf van Bismarck-Schönhausen, de beste vriend van Claus die ook getuige was op zijn huwelijk. W.A. werd gedoopt in september 1967. Wat betreft klinkende namen onder zijn peetouders kwam hij er karig vanaf. Gebruik is dat een troonopvolger een legertje peetouders uit de eredivisie meekrijgt, Alexander moest het doen met toen nog prinses Margrethe, de huidige koningin van Denemarken. Al telt die qua koninklijke uitstraling eigenlijk wel voor tien, dus vooruit. 

1968: bijna grote broer

© ANP

De prins is een wolk van een baby: kerngezond, blond, lekkere giechel en makkelijk. Heel lang heeft hij niet van zijn positie als enig kind kunnen genieten, prinses Beatrix is hier al zwanger van zijn broertje Friso.

1969: broertje erbij

© ANP

Willem-Alexander had een vrij relaxte jeugd op kasteel Drakensteyn en kreeg twee broertjes: Friso (1968) en Constantijn (1969). De jongens werden door hun ouders zoveel mogelijk afgeschermd van de pers.

1972: Porto Ercole

© ANP

Afgezien van een bordesmomentje tijdens het defilé op Soestdijk en af en toe een fotosessie blijven de jongens uit beeld. Tot vreugde van Alexander, die zich bekeken voelt en het haat om niet gewoon te kunnen zijn. Het verklaart zijn eerste gevleugelde woorden: “Nederlandse pers, oprotten!” 

1973: Gelukkige Olifant

© ANP

Al kan hij ook ronduit adorable zijn, zoals hier tijdens alweer een vakantie in Porto Ercole, toen een fotograaf zo slim was om hem bij het circus te betrekken. De Oranjes bracht veel vakanties door bij koningin Juliana en prins Bernhard, die er in hun villa De Gelukkige Olifant resideerden. 

1973: eerste schooldag

© ANP

Wee de kleuter die op zijn eerste schooldag met een boeketje bloemen naar school moet. We hopen maar dat het voor de juf was. Willem-Alexander pakte het later met zijn eigen kinderen een stuk minder ostentatief aan, #anderetijden. 

1974: spelen

© ANP

In de tuin van Drakensteyn is het heerlijk spelen: hier is Willem Alexander zeven jaar en gekleed in een fetching seventies broek, een look die hij ook op school ↓ voortzette. compleet met trendy visnettas. 

© ANP

1975: Groene Draeck

© ANP

Varen op de Groene Draeck was voor het hele gezin een feest, vooral omdat het destijds een redelijke paparazzivrije zone was. Hier staat Willem-Alexander bij de afvaart in Muiden, in een zwemvest in de huiskleur.  

1976: Lech

© ANP

Willem-Alexander blijkt een trendsetter in huispakken dragen te zijn. Op deze foto, genomen tijdens een wintersportvakantie in Lech, combineert hij het met keurig glimmende schoenen, wat best sassy is voor een jongen van negen. Op de achtergrond spotten we volgens mij de traditionele schaal met noten die in de jaren zeventig in vrijwel elk Nederlandse gezin voorkwam (niemand deed er ooit iets mee) en links naast de vaas zou wel eens een bakje pinda’s kunnen staan.Toen was geluk duidelijk nog héél gewoon.   

Morgen De tienerjaren van Willem-Alexander: veel onrust en een zieke vader…  

Lees ook: 

Openingsbeeld © ANP 1969

Laatste nieuws