slogan

Zoon prins Carlos vecht voor titel

::

De aanleiding is triest, maar de mogelijke uitkomst is best spannend: eind februari kan Nederland zomaar een prins rijker zijn, zo meldt de Volkskrant.

Hugo Klynstra (21) is een kind van prins Carlos (de zoon van prinses Irene, volle neef van koning Willem-Alexander) en jeugdvriendin Brigitte 'Gitte' Klynstra uit Hummelo. Brigitte wilde graag een kind, Carlos liet destijds weten dat het 'een eigen, zelfstandige beslissing van Brigitte was om moeder te worden' en die beslissing 'volledig te respecteren'.

Lang verhaal kort: hij is de vader en heeft dat nooit betwist, maar zei wel dat het 'uitgesloten was dat er een familierechtelijke betrekking tussen hen zou komen'. Met andere woorden: Carlos Hugo Roderik Sybren zou zich geen De Bourbon de Parme mogen noemen en ook geen andere erfaanspraken kunnen maken.

De volwassenen dachten dat hiermee de kous af was. Brigitte liet, toen kleine Hugo twee was, het vaderschap vastleggen, vermoedelijk om kinderalimentatie af te dwingen. De prins droeg daarna financieel bij in de kosten en zei later dat hij het betreurde niet langer bij de jongen betrokken te zijn.Toen Hugo was ouder was, zouden er een aantal ontmoetingen geweest tussen vader en zoon. 

© PPE Agency

Carlos trouwde in 2010 met Annemarie Gualthérie van Weezel. Het paar heeft drie kinderen: Luisa, Cecilia en een zoontje dat ze – beetje pijnlijk – ook Carlos noemden. Die is nu de stamhouder, omdat hij binnen het huwelijk is geboren.  

Hugo groeide op bij zijn moeder in het buitengebied van Hummelo, vlakbij het landgoed van zijn stiefopa, de Graaf van Rechteren Limpurg, volgens de Gelderlander. Hij ging naar basisschool de Bongerd in het dorp en volgde zijn middelbare school in Zutphen. Hij is altijd erg afgeschermd, er zijn vrijwel geen foto's van hem.

© ANP

Hij schijnt een redelijk normale jeugd te hebben gehad, waarin hij ook sporadisch over de vloer kwam bij oma Irene. Afgaand op schaarse foto's lijkt hij in ieder geval erg op zijn vader. Niet bekend is of hij momenteel studeert of werkt. Op zijn achttiende besloot hij dat niet kon leven met het besluit van zijn ouders: hij wil erkenning en de achternaam van zijn vader dragen. Carlos tekende bezwaar aan en sinds 2015 procederen vader en zoon hier nu al over.

© Wikimedia

De rechtbank in Den Haag oordeelde in november 2016 al dat Klynstra in zijn recht staat en als Zijne Koninklijke Hoogheid prins Carlos Hugo Roderik Sybren de Bourbon de Parme (dit is het familiewapen) door het leven mag gaan. Hugo wil ook als zodanig ook worden ingeschreven in het filiatieregister van de Hoge Raad van Adel. Prins Carlos wil niet dat zijn zoon dezelfde achternaam en titels krijgt, omdat dat in strijd zou zijn met de historisch gegroeide regels van het Huis de Bourbon de Parme.

Wordt het Zijne Koninklijke Hoogheid prins Carlos Hugo Roderik Sybren de Bourbon de Parme?

Waar gaat het nu precies over? Vermoedelijk om geld (al zijn de Bourbon de Parme's niet schathemelrijk), maar vooral om erkenning. Carlos heeft geen rechten op de Nederlandse troon (oma Irene is getrouwd zonder toestemming van het parlement, waardoor zij en haar nakomelingen hun rechten verloren).

© ANP

Aanspraak op de Spaanse troon heeft hij nog wel, al is het buitengewoon onwaarschijnlijk dat de Bourbonnetjes dat nog ooit voor elkaar krijgen, omdat daar een andere tak van de Borbóns regeert in de persoon van koning Felipe.

© Wikimedia

In Italië gaat het om de titel hertog van ↑ Parma en Piacenza, ook meer een eretitel dan dat er enige macht of verantwoordelijkheid mee verweven is. Als Hugo de titel en naam van zijn vader mag dragen, wil dat nog niet zeggen dat hij aanspraak heeft op de dynastieke rechten van Carlos, dus het is meer 'Word Feud' dan 'Game of Thrones'.

© ANP  

Je zou je dus kunnen afvragen waarom vader en zoon (hier prins Carlos met zijn eigen vader Carlos Hugo in 1970) dit niet, desnoods met een mediator, samen kunnen uitpraten en afhandelen. Het is 2018, toon wederzijds wat goodwill, probeer een band te krijgen. In plaats daarvan beslist de Raad van State hier maandag definitief over. En volgens experts ligt het niet voor de hand dat Hugo zijn naam níet zal mogen veranderen. Zodat we er over een week of zes zomaar Zijne Koninklijke Hoogheid prins Hugo bij zou kunnen komen. Nu de vader-zoonrelatie nog. Adel verplicht, en zo.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat Brigitte Klynstra in 2010 op 51-jarige leeftijd is overleden. Dit klopt niet. We bieden de betrokkenen hiervoor onze excuses aan.

 

Foto's © PPE Agency / ANP