slogan

Welkom terug: de week van de Oranjes!

::

Na een break die schier eindeloos leek zijn ook de Oranjes deze week weer aan het werk gegaan, te beginnen met de diplomatieke ontvangst van een tikje omstreden ambassadeur.

WOENSDAG

Koning Willem-Alexander ontving de geloofsbrieven van de ambassadeur van de Verenigde Staten, Peter Hoekstra, op Paleis Noordeinde. Journalisten vroegen de nieuwe ambassadeur daarna herhaaldelijk naar zijn uitlatingen bij een debat in 2015, waarin hij zei dat er in Nederland no-gozones zijn waar auto's en politici in brand worden gestoken. Hoekstra weigerde te zeggen of hij nog steeds achter zijn bewering staat. "Het gaat niet meer om mij. Ik ben geen politicus meer. Ik vertegenwoordig de VS in Nederland. Het is een andere tijd." Zo lusten we er nog wel een…

Prins Constantijn was intussen in Las Vegas als ambassadeur en aanjager van StartUp Delta. Hij netwerkte zich suf op de CES, de grote internationale Consumer Electronics Show. In zijn kielzog waren 53 Nederlandse start-ups present die zich gezamenlijk presenteren in een eigen paviljoen, het Holland Startup Pavilion.

Hij knipte er onder andere een digitaal lintje door met een virtual reality handschoen. Boys will be boys.

Intussen waren in Apeldoorn prinses Margriet en Mr. Pieter van Vollenhoven 51 jaar getrouwd.

DONDERDAG

Koningin Máxima bracht een werkbezoek aan stichting TijdVoorActie. Dit is een landelijk netwerk dat jongeren stimuleert zich in hun eigen stad in te zetten voor mensen die geen of weinig contacten hebben. De organisatie ondersteunt lokale initiatiefnemers die zelf een vrijwilligersnetwerk van jongeren opzetten. Tijd Voor Actie wordt ondersteund door het Oranje Fonds. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van dit Fonds en houden graag een vinger aan de pols.

VRIJDAG

Koningin Máxima opende in Arnhem het vernieuwde Musis in Arnhem. Daar werd ze getrakteerd op een kinderconcert op gestemde steigerbuizen, orgelpijpen en cementkuipen. Het is weer eens wat anders. Ook was er een kort optreden van slagwerkgroep Kaboem!, bestaande uit kinderen met een geestelijke of lichamelijke beperking onder begeleiding van een muziektherapeut.

Met haar erevoorzitterschap van de Stichting Méér Muziek in de Klas zet ook Koningin Máxima zich in voor de betrokkenheid van kinderen bij en met muziek en dit openingsklusje paste daar precies in. Ook een aantal royal torren mocht gezellig mee, op haar jasje. 

© PPE Agency

De koningin droeg een broekpak met een ruitje van Natan (met dank aan Modekoningin Maxima) waarvan alle resoluties hopeloos op tilt gingen en een onhandige hoed die het werkbezoek geheel dreigde over te nemen. Ze moet er duidelijk nog even inkomen. 

 

Foto's © ANP