Wat hebben koningin Máxima en hertogin Kate gemeen?

Royals hebben sinds jaar en dag veel aandacht voor mensen die aan lichamelijke aandoeningen lijden. Mentale ziekten daar...

Royals hebben sinds jaar en dag veel aandacht voor mensen die aan lichamelijke aandoeningen lijden. Mentale ziekten daarentegen, lieten ze vaak links liggen: minder tastbaar, te onvoorspelbaar.

Nou, no more. Sinds in Engeland hertogin Kate, haar man prins William en haar zwager prins Harry zich hebben opgeworpen als drijvende krachten van de Heads Together campagne, is het taboe er helemaal af. Heads Together zet zich in voor meer aandacht voor mensen die lijden aan depressies, fobieën en andere mentale klachten. 

Taboe eraf

© Remko de Waal / ANP

In Wassenaar heeft men goed opgelet en gezien hoe goed dit offensief van de Windsors ontvangen werd. Koningin Máxima bracht afgelopen week dan ook prompt een onaangekondigd werkbezoek aan de afdeling Psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. De koningin sprak daar met psychiaters en patiënten over nieuwe ontwikkelingen in de psychiatrie, zoals de toepassing van diepe hersenstimulatie (DBS) bij patiënten met een obsessieve-compulsieve stoornis en depressie. 

In gesprek

© Remko de Waal / ANP

Daarna ging de koningin in gesprek met patiënten over de werking van DBS. Máxima sprak ook nog een patiënt met misofonie. Bij deze recent ontdekte aandoening ervaren patiënten extreme walging bij menselijke geluiden, zoals smak- en slikgeluiden. De aandoening werd voor het eerst gedefinieerd in het AMC. Máxima had alle tijd en wilde graag weten hoe het nu met de patiënten ging.  

Claus in Basel

© ANP

Voor Máxima was het niet zomaar een werkbezoek. ‘De Oranjes willen meer weten over psychiatrie,’ aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. ‘Tot nu toe richten de bezoeken zich vaak op de lichamelijke kant van de zorg, hoogste tijd voor de mentale.’ Willem-Alexander weet al hoe belangrijk het is het taboe van geestelijke aandoeningen te halen. Zijn vader prins Claus verrichtte in 1982 baanbrekend werk door eerlijk te zijn over zijn ‘klachten van depressieve aard’ en de twee opnames in de psychiatrische universiteitskliniek  van Basel waar hij zich liet behandelen.  

Lees ook:  

Openingsbeeld © Alex Wong / Getty Images

Laatste nieuws