W.A. wordt 50: de koning als dertiger

In de aanloop naar de 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander blikken we elke dag terug op alles wat hij...

In de aanloop naar de 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander blikken we elke dag terug op alles wat hij sinds 1967 heeft gedaan, met zijn mooiste foto’s. Vandaag zijn jaren als dertiger – het geluk spat eraf.

Nou ja, niet meteen. Als jonge dertiger heeft de prins het moeilijk. Zijn vrienden maken carrière en settelen zich, zelf moet hij nog jaren wachten op de Grote Promotie. Het gevoel dat hij er toch toe doet, groeit als hij serieus verliefd wordt en daar buitengewoon daadkrachtig werk van maakt en ene Máxima weet te versieren.

Hoe het precies zit, zullen we nooit weten. Maar voor buitenstaanders lijkt het er toch op dat haar enthousiasme voor Nederland, haar makkelijke omgang met mensen en haar belangstelling voor hun rol, hem laat beseffen dat het best een interessante baan is, kroonprins zijn. En dát helpt hem enorm om zijn draai te vinden.   

1997: zoekende

© ANP

In 1997 was Willem-Alexander nog zoekende en kwam hij niet altijd even positief in het nieuws. Uit een enquête van Trouw bleek dat Nederland hem eigenlijk niet kende. Men vond hem wel sympathiek en spontaan, maar niet serieus of charismatisch. De kroonprins reageerde daar in zijn interview met Paul Witteman verrassend serieus en zowaar charismatisch op: “Ik begrijp heel goed dat de mensen in Nederland een bepaald beeld van mij hebben”, zo zei de prins, “en ik betreur het dat een foto in de krant waar ik een glas vast heb meer invloed heeft dan vier jaar voorbereidingstijd.” Damn! Hier zie je hem op Koninginnedag 1997 met prins Constantijn in Velsen.

1998: nieuwe taken

© ANP

Sneu voor de prins was dat hij in werkelijkheid helemaal niet de losbol was waar hij vaak voor werd uitgemaakt. Hij haalde het ene vliegbrevet na het andere en liep eindeloze (en dodelijk saaie) maatschappelijke en politieke stages om zich voor te bereiden op het koningschap. Hij had duidelijk iets nodig waar hij écht interesse in had en waarmee hij zich kon profileren. Zijn vader prins Claus opperde watermanagement, wat meteen een sterke link had met Nederland. Het was een onderwerp waar hij een klik mee had, dat hij internationaal op de kaart zette (ook als het ging om niet sexy onderwerpen als sanitair) en waar hij in de jaren daarna een expert in werd. Zijn andere uitlaatklep vond hij in zijn geliefde hobby: sport. Hier is Willem-Alexander, kersvers lid van het niet helemaal onomstreden Internationaal Olympisch Comité, op weg naar de algemene vergadering in Athene. 

1999: Sevilla

© ANP

Opeens hing in de lucht dat de prins, na een reeks vriendinnen, serieus verliefd was. Het ging niet om de dame waar de Telegraaf groot mee uitpakte, maar om een Argentijnse. Wederzijdse goede vriendin Cynthia Kaufman had hem wat foto’s van een leuke econome gestuurd, Willem-Alexander stelde voor dat ze met deze Máxima Zorreguieta naar de ExpoSevilla in Spanje zou komen, waar hij zelf ook zou zijn. Máxima maakte in Spanje op een feestje argeloos foto’s. “De eerste die ik zag, was mijn aanstaande vrouw achter een enorme lens”, zegt Willem Alexander later. “Ik dacht: nee!” Toen Cynthia Máxima influisterde dat de lange blonde man met lijfwacht de Nederlandse troonopvolger was, dacht Máxima dat ze een grapje maakte: “Ik vond niets van hem.” 

2000: Máxima

© ANP

Hoewel ze hem bij het dansen lachend verweet dat hij ‘van hout’ was, maakte Máxima al snel kennis met de vasthoudendheid van mijnheer van Oranje. Hij stuurde bloemen, hij belde wel tien keer per dag, hij forensde naar New York. Bij elke date was zijn beveiliging aanwezig en hij had het verdacht vaak over zijn moeder, die als controlfreak alles wilde weten. Toch was het voor zijn vriendin lastig zich een beeld te vormen van het leven van haar ‘Alejandro’ in Nederland. Zoals veel mensen in Nederland moeite hadden met het feit dat haar vader deel uit had gemaakt van de regering van dictator Videla. Uit alle getuigenverklaringen blijkt dat hij echt verliefd was: hij hield vol, hij kapte zijn moeder af met een buitengewoon daadkrachtig ‘Vertrouw me’ en maakte duidelijk dat het menens was toen hij aangaf met haar te willen trouwen, troon of geen troon.   

2001: verloving

© ANP

In januari vraagt Willem-Alexander van Oranje, gewapend met een ring met een zeldzame oranje diamant,  Máxima Zorreguieta ten huwelijk op de bevroren vijver van Huis ten Bosch. “Ik dacht: Maxima moet ook leren schaatsen, wat is Hollandser dan schaatsen?” zei de kroonprins. “Ze deed het prima, maar na tweeënhalf uur had ze nog maar één doel en dat was naar binnen gaan, warme chocolademelk drinken. Dus toen moest ik haar nog wel overhalen om naar de kant te klunen waar ik de champagne en rozen had verstopt. Ik heb zoiets gezegd als ‘Ik vraag dit voor de eerste keer in mijn leven en de enige keer in mijn leven’. In het Engels. Want ik wilde niet het risico lopen dat ze het niet zou begrijpen.” Máxima zei ‘ja’, was na een rondje kennismaken met fans bij het paleis een instant ster en pakte in de maanden daarna de rest van het land vakkundig in tijdens een ↓ kennismakingstoer.

2002: grote vreugde

© Getty Images

De rol van haar vader bleek zo gevoelig te liggen dat hij op 02-02-2002 niet op het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima was. Verdrietig voor de bruid, maar toch was het een mooie dag, waarbij de kroonprins breed grijnsde toen van buiten het gejuich over het jawoord van zijn kersverse vrouw goed hoorbaar was. Het pleitte destijds enorm voor hem dat hij haar die populariteit gunde, zonder er narrig van te worden.  

… en groot verdriet

© ANP

Het zelfde jaar bracht ook groot verdriet, toen prins Claus in oktober overleed. Koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima zie je hier tijdens de uitvaartplechtigheid in de Nieuwe Kerk in Delft. 

2003: kroonjuwelen

© ANP

Kroonprins Willem-Alexander tijdens het abseilen in Wijhe tijdens Koninginnedag. Volk en vaderland maakten zich enigszins zorgen over de kroonjuwelen, maar dat was onnodig: op 7 december wordt  zijn dochter prinses Catherina-Amalia ↓ geboren.

© ANP

2004: afscheid

© ANP

Voor Willem-Alexander was 2004 een verdrietig jaar. In maart overleed zijn geliefde oma, prinses Juliana. Hier pakt hij zelf de bagage van zijn gezin in, om voortijdig terug te keren naar Nederland. In december overlijdt ook zijn opa, prins Bernhard.   

2005: nieuwe fase

Caption

Relationeel maken Willem-Alexander en Máxima in 2005 een dipje door. Dochter Alexia komt erbij, twee kleine kinderen hebben trekt een wissel op het contact. Het komt allemaal goed en de kroonprins groeit enorm in zijn rol al vader. Daarnaast vindt hij ook steeds beter zijn draai als publiek figuur. Als hij tijdens de Sail In Parade de Clipper Stad Amsterdam aan de grond laat lopen in de IJ-haven, is dat eerder hilarisch dan dat het negatief op hem weerspiegelt.  

Caption

2006: reizen

© ANP

Reizen en internationale bezoeken afleggen, al dan niet in het kielzog van koningin Beatrix, is core business van het kroonprinselijk paar. Hier rijden Willem-Alexander en Maxima rijden paard in de bergen van Ulaanbaatar in de Inkher Vallei tijdens een bezoek aan Mongolië in het kader van het 800 jaar bestaan. Tijdens deze trip moesten ze hun kinderen even missen, maar ze slepen ze net zo lief mee. Hier heeft de prins een lief momentje met Alexia op de tribune in de Oval Lingotto tijdens de 300 meter op de Olympische Winterspelen in Turijn.

© ANP

Morgen Een gelukkig man werkt zich naar een geslaagde inhuldiging. 

Lees ook:

Openingsbeeld © ANP

 

Laatste nieuws