slogan

Voorpret: zó ziet de trouwdag van Harry en Meghan eruit

::

Zoals bekend trouwen prins Harry en Meghan Markle op 19 mei. En in het voetbalgekke Engeland is er met het programma van die dag rekening gehouden met de (diepe zucht) FA Cup finale.

De bruiloft begint rond de middag met het jawoord in de 15de eeuwse St. George’s Chapel. Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury, zegent het huwelijk in en David Connor, de royal priester van Windsor, leidt de dienst.

Het is een niet onaardige kerk, voor een Royal Wedding. Niet alleen een groot deel van de koninkljjke familie, maar ook Meghans ouders Thomas Markle en Doria Ragland zijn erbij, wat de kans toch aanzienlijk maakt dat Meghan met haar vader naar het altaar zal lopen.

Prins George en prinses Charlotte zullen waarschijnlijk de show stelen als bruidsjonker en bloemenmeisje, rollen waar ze al ervaring mee opdeden bij het huwelijk van hun tante Pippa Middleton, met James Matthews.

Om één uur plaatselijke tijd (dat is 2 uur in Nederland) maakt Harry met zijn kersverse mevrouw Wales (en de vermoedelijke kersverse hertogin van Sussex) een rondrit per koets langs Castle Hill, High Street, Sheet Street, Kings Road, Albert Road, Long Walk en Windsor Castle.

Omdat het nu eenmaal altijd enig wuift naar het volk, uit een koets: hier zat Harry met wat bruidskinderen in een volgkoets tijdens het huwelijk van William en Kate, in mei rijdt hij zelf voorop: ook wel eens leuk.

Intussen worden dan in St George’s Hall de gasten uit de kerk opgevangen voor de receptie. ‘s Avonds geeft prins Charles als vader van de bruidegom een tweede privéreceptie voor het stel en intimi.

‘Privéreceptie’ is Windsorspeak voor een hapje en een drankje, en een feest. De kosten van de bruiloft worden betaald door de Windsors, de kosten van de beveiliging zijn voor rekening van de belastingbetaler.

Spannend wordt nog wat prins William gaat doen. Als erevoorzitter van de Football Association is hij meestal bij de finale en reikt ook de cup uit. Maar om dit te combineren met zijn vermoedelijke rol van getuige van Harry zal hij minimaal twee uur weg zijn van de festiviteiten, zelfs als hij alleen de cup uitreikt. Of hij dat aan zijn broer kan verkopen, is de vraag. Vorige maand grapte hij nog dat “Harry me nog niet heeft gevraagd als getuige, het kan een gevoelig onderwerp worden”.

 

Foto’s © ANP