slogan

Uitvaart prins Henrik vindt volgende week dinsdag plaats

::

Vanochtend berichtten we al dat prins Henrik, de man van koningin Margrethe II gisteravond is overleden aan de gevolgen van een longonsteking. Op een persconferentie is nu bekend gemaakt dat de uitvaart van de prins op 20 februari plaatsvindt.

De uitvaart zal, in het bijzijn van vrienden en familie, plaatsvinden in Paleis Christiansborg. Daarna zal de prins gecremeerd worden. De as zal uitgestrooid worden, deels in zee en deels in de tuin bij Paleis Fredensborg. Het lichaam van Henrik wordt donderdag van Fredensborg Slot naar Amalienborg in Kopenhagen overgeplaatst.

Afscheid

Het Deense volk heeft komende weekend de gelegenheid om afscheid te nemen in de Christiansborg Slotskirke. Er is een periode van rouw afgekondigd die tot 14 maart zal duren.

Rustplaats

Prins Hendrik meldde eerder dat hij niet naast zijn vrouw koningin Margrethe II begraven wilde worden in de Domkerk van Roskilde. De sarcofaag die speciaal voor hen is ontworpen, was al klaar, maar Henrik wil een andere laatste rustplaats. De reden: wrok over zijn tweederangspositie in het koningshuis. "Dat is de laatste jaren steeds meer gaan opspelen", aldus paleiswoordvoerder Lene Balleby. Later werd bekend dat de prins leed aan dementie. 

BRON: TELEGRAAF, BEELD: GETTY IMAGES