Sultan Brunei: gedoe om een Grootkruis

Wat te doen als een omstreden vorst een hoge Nederlandse onderscheiding heeft?

De groeiende rel rond de sultan van Brunei bewijst maar weer eens hoe gevoelig zaken diplomatiek liggen en hoe voorzichtig koningshuizen moeten zijn met het uitdelen van eremetaal.

De vraag is of Hassanal Bolkiah, goed voor 20 miljard dollar en de derde rijkste royal ter wereld (na de sjeik van Dubai en koning Vajiralongkorn van Thailand) er van wakker zal liggen. De sultan van Brunei heeft zijn reputatie in het westen echter geen goed gedaan met de invoering van nieuwe strenge islamitische wetten. Door de sharia kunnen lhbt's voortaan worden gestenigd als zij seks hebben gehad. Ook het bespotten van de profeet Mohammed wordt voortaan bestraft met de dood.

Veel celebs protesteren tegen de nieuwe wetten en Hollywood-evenementen boycotten inmiddels de hotels van de sultan. Twee gala's – een van The Special Needs Network en een van The John Wayne Cancer Institute – vinden daarom niet plaats in het Beverly Hills Hotel zoals gepland, maar bij concurrenten, meldt TMZ.

Voor het Dorchester in Londen wordt geprotesteerd. Ook in Nederland zijn protesten te horen. "Terwijl LHBTI’ers worden bedreigd met steniging kan de sultan met het allerhoogste koninklijke metaal op zijn borst paraderen. Dat is onverteerbaar", aldus D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

Het is echter de vraag of een onderscheiding zonder meer kan worden ingetrokken. Toenmalig koningin Beatrix maakte de steenrijke sultan in 2013 Ridder grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Bij staatsbezoeken worden standaard de hoogste onderscheidingen uitgewisseld tussen de staatshoofden. Bij haar bezoek aan Brunei kreeg de sultan het Grootkruis, zoals de toenmalige koningin op haar beurt de hoogste onderscheiding kreeg van Brunei.

Sultan Bolkiah lijkt ondertussen niet erg onder de indruk. Hij wijst de kritiek op de nieuwe shariawetgeving van de hand en stelt dat Brunei het recht heeft islamitische wetten in te voeren en toe te passen. Het sultanaat kreeg de afgelopen weken na de aankondiging van de nieuwe shariawet niet alleen van sterren kritiek. Onder meer de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en diverse Europese landen drongen er bij Brunei op aan het plan niet door te zetten.

 

Foto's © ANP, BSR Agency

Laatste nieuws