Royals herdenken de Slag bij Ieper

De hertog en hertogin van Cambridge waren onder de indruk van de plechtigheden.

Het mag dan vakantietijd zijn, soms gaat de koninklijke plicht voor en zeker bij de herdenking van de treurige Slag bij Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Prins William en hertogin Kate waren erbij, uit naam van de Queen en in het kader van de diplomatieke betrekkingen.

© Getty Images

William hield een toespraak, legde een krans en…

© ANP 

…onderhield zich met koning Filip van België.

© ANP 

Kate droeg de ivoorkleurige Alexander McQueen die ze voor het eerst aanhad bij de doop van prinses Charlotte. Het was een mooie onschuldige kleur voor een herdenking van honderdduizenden veelal heel jonge soldaten en ze was zo, geheel in de stijl van de Queen, makkelijk terug te vinden in het gezelschap. Zowel de hertog als de hertogin van Cambridge waren zichtbaar onder de indruk van de herdenking. 

Last Post 

© ANP 

De hertog en hertogin van Cambridge woonden de Last Post Ceremonie bij bij de Menenpoort in Ieper ter nagedachtenis aan de gevallen Engelse soldaten. Nazaten van deze militairen waren daarbij. The Last Post wordt al sinds 1928 elke avond (!) om acht uur gespeeld aan de Menenpoort, maar had door het royal bezoek ditmaal een extra plechtig karakter.

Belgische royals 

© ANP 

Koning Filip en koningin Mathilde van België waren eveneens aanwezig. Koning Filip hield een korte toespraak en legde een van de kransen in de Menenpoort.

© ANP 

Mathilde droeg stemmig grijs van huiscouturier Natan. Een van haar opa's vocht in de Eerste Wereldoorlog en werd krijgsgevangen genomen door de Duitsers. 

Sir Tim 

© Getty Images 

Opvallend was dat ook vice admiraal Sir Timothy Laurence naar Ieper was gekomen. De man van prinses Anne laat zich maar zelden zien bij royal aangelegenheden. Ook hij legde een krans en sprak tijdens de ceremonie bekende, aangrijpende woorden: 'When you go home, tell them of us and say: for their tomorrow, we gave our today.'

Spektakel

© ANP 

's Avonds keken William en Kate samen met Filip en Mathilde op het Marktplein van Ieper naar een audiovisueel spektakel dat het verhaal vertelde van vier jaar oorlog langs de Ieperboog met de beroemde Lakenhalle als decor.

Tyne Cot 

© ANP 

Morgen voegt kroonprins Charles zich bij het gezelschap voor een herdenking op Tyne Cot Cemetery, de grootste militaire begraafplaats waar gevallenen van het Verenigd Koninkrijk liggen. Hij opent er een loopgraaf die bij het Memorial Museum hoort en samen met koning Filip en koningin van Mathilde van België een klaprozentuin. De klaproos is in Engeland het symbool voor gevallen militairen sinds WOI ('Poppies for young man, such bitter trade').  

Hoe zat het ook alweer?

Op 31 juli is het precies 100 jaar geleden dat de Derde Slag bij Ieper, beter bekend als de Slag bij Passendale, begon. Met het offensief hoopte het Britse leger de Duitse vijand de genadeslag toe te brengen, maar die hoop was vergeefs.

© Getty Images

Toen de veldslag dik 3 maanden later was afgelopen, had die meer dan 450.000 soldaten dood, gewond of verminkt achtergelaten (om die reden werden er bij de herdenking 450.000 klaproosblaadjes uitgestrooid). Het front zelf was nauwelijks opgeschoven. De Slag bij Passendale geldt hierdoor als hét voorbeeld van een zinloze aanval en staat symbool voor de uitzichtloosheid van WO I.

 

Openingsbeeld © Getty Images

Laatste nieuws