Prinses Beatrice: ‘Ik kan amper spellen of schrijven’

Het is nogal wat, om als royal toe te geven dat je heel slecht spelt en amper een mailtje kan schrijven. Prinses Beatric...

Het is nogal wat, om als royal toe te geven dat je heel slecht spelt en amper een mailtje kan schrijven. Prinses Beatrice van York (28) komt ervoor uit, in haar strijd voor meer begrip voor dyslexie. 

De prinses kreeg de diagnose op haar zevende en omschrijft dyslexie als “een gave die degene die eraan lijden de kans geeft om anders te denken,” zo zegt de zevende in lijn voor de Engelse troon in een interview voor het Helen Arkell Dyslexia Centre, waar ze beschermvrouw van is. “Een van mijn vroegste herinneringen is dat ik voor een boek van Beatrix Potter zat en de illustraties prachtig vond. De woorden betekenden echter niets voor me.” 

Een mail lees ik een miljoen keer na om er zeker van te zijn dat alles er correct instaat

“Ik werd in speciale klassen gezet en ik herinner me dat de leraar zei: ‘Waarom kijk je toch steeds naar mij? De woorden staan niet op mijn gezicht geschreven’,” zegt de prinses. “De diagnose dyslexie is het beste wat me ooit is overkomen, omdat toen duidelijk was wat het was. En ik kon leren hoe ik ermee om kon gaan. Ik spel nog altijd woorden fout en worstel met lezen. Een mail lees ik een miljoen keer na om er zeker van te zijn dat alles er correct instaat, maar dat is niet erg, het zorgt ervoor dat ik het grondig aanpak. Ik draag mijn dyslexie als een eremedaille.”

Prinses zoekt toverstokje

© Chris Jackson / Getty Images

Beatrice, hier met haar vader prins Andrew en haar oma, de Queen, zegt dat ze geluk heeft gehad “met alle extra hulp die ik heb gekregen. Ouders en onderwijzers zouden allemaal de juiste hulpmiddelen moeten krijgen om leerlingen met dyslexie te helpen. Als ik een toverstokje had zou ik dat veranderen, zodat leraren meer tijd hebben om kinderen met verschillende vaardigheden te begeleiden, zodat ze er achter kunnen komen wie ze zijn.” 

Later gaat het beter

© Andreas Rentz / Getty Images

Volgens Beatrice is de aandoening een aanwinst voor wie eenmaal van school is. “Als je eenmaal school achter je hebt gelaten, kun je als dyslecticus pas echt gaan uitblinken. Op een werkplek stelt je vaardigheid om anders te denken je in staat om creatiever te zijn en problemen net even ander te benaderen, zodat je flexibeler bent. Het ondernemers-esprit dat voorkomt uit anders denken is iets moois.” 

Lees meer over prinses Beatrice

Openingsbeeld © WPA Pool / Getty Images

Laatste nieuws