slogan

Prins Henrik van Denemarken (83) overleden

::

Verdrietig nieuws uit Kopenhagen: prins Henrik, de man van koningin Margrethe II, is gisteravond om 23:18 overleden aan de gevolgen van een longontsteking. De prins leed aan dementie en kampte al een tijdje met een slechte gezondheid. 

Henrik, geboren als Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat in Frankrijk, was een kleurrijke royal die onder andere de smaak van hondenvlees prees, dat hij tijdens zijn jeugd in Hanoi (Vietnam) veel had gegeten. “Ik vind dat helemaal niet erg, de honden worden ervoor gefokt, net als kippen. Het smaakt als konijn, als droog wild en is het smakelijkste als het wordt gegrild en in dunne plakjes wordt gesneden.”

De uitspraak stond in schril contrast met zijn liefde voor honden als huisdier, die zo diep ging dat hij gedichten over zijn teckel Evita schreef. “Ik hou ervan je vacht te strelen en die te zien glanzen. Jij liefje, jij speciale hond, je ontvangt me met pauselijke trots.”

Henri was eigenlijk wat te min voor een kroonprinses, maar ze vonden elkaar in gedeelde humor, eigenwijsheid en de eeuwige gezamenlijke zoektocht naar een asbak. Hij leerde toen nog prinses Margrethe kennen in 1965, toen ze in Londen economie studeerde en hij daar als Franse diplomaat werkte.

Een paar weken later zagen ze elkaar weer op het huwelijk van wederzijdse vrienden. Henri was aangenaam verrast dat Hare Koninklijke Hoogheid alles behalve saai was. En Margrethe vond Henri enig: net als zij rookte hij als een schoorsteen, hij kon goed dansen en hij had Franse flair, iets waar ze in het Deense hof niet mee verwend was. Zoals haar vader Frederick IX later tegen haar zei: "Hij kwam, hij zag, jij veroverde." Ze verloofden zich in 1966, Henri liet zijn naam verdeensen tot Henrik. Ze trouwden in 1967.

Het stel kreeg twee kinderen: in 1968 kroonprins Frederik, een jaar later prins Joachim.

Toen Margrethe in 1972 koningin werd, kreeg Henrik het moeilijk. Als Franse macho stoorde het hem dat hij volgens het protocol achter zijn vrouw moest lopen. De frustratie bleef: hij heeft nooit goed kunnen verkroppen dat hij geen koning werd genoemd. "Het maakt me boos dat ik word onderworpen aan discriminatie,” zei de prins. "Denemarken, normaal gesproken een voorvechter voor gelijkheid tussen de seksen, is in dit geval bereid echtgenoten als minder te beschouwen dan hun vrouwen."

In 2002 maakten Margrethe en Henrik een flinke crisis door. Henrik baalde ervan dat zoon Frederik als troonopvolger een steeds prominentere rol kreeg en reisde mokkend af naar zijn kasteel in Frankrijk. "Ik voel me opzij geschoven, gedegradeerd en vernederd door op de derde plaats te worden gezet," meldde hij aan volk en vaderland. "Ik ben al jaren de nummer twee van Denemarken en daar kan ik mee leven, maar ik wil na al die jaren dienst niet naar de derde plaats worden geschoven."

Het werd een rel van jewelste. Frederik deed ook maar wat hem werd opgedragen en wilde zijn vader niet voor het hoofd stoten. En Margrethe reisde haar bokkige man haastig achterna naar Caix, waar ze het bijlegden in gezelschap van hun geliefde teckels Evita en Célimène.

Hoewel hij geen makkelijke echtgenoot was, was er toch veel liefde tussen Henrik en Margrethe. Ze konden erg met elkaar lachen en Henrik was tot een paar jaar terug een wereldse man, die hield van het goede leven en daar ook zijn plichtsgetrouwe vrouw op trakteerde.

Hij ging op 1 januari met pensioen en gaf in april van dat jaar zijn titel prins-gemaal op, die hij in 2005 had gekregen.

In september 2017 werd naar buiten gebracht dat de prins leed aan dementie. Het verklaarde deels een eerdere reeks bizarre interviews, waarin hij aangaf niet naast zijn vrouw begraven te willen worden. De prins was toen officieel al met pensioen en verdween uit het openbare leven.

Hij bracht sinds zijn pensioen een groot deel van het jaar in zonnige streken door, onder andere in Italië en Egypte. Daar werd hij in januari opgenomen met een longontsteking, terug in Denemarken werd daarbij een ‘goedaardige longtumor geconstateerd’.

Henrik overleed in Paleis Fredensborg, in het bijzijn van zijn familie.

De prins laat naast Margrethe twee kinderen en acht kleinkinderen na.

 

Foto’s © ANP, Getty Images