Oranjes: van Ascot to Almelo

Fluwelen mantels, schulden, Veluwe - het was een boeiende week voor de royals.

Voor royaltywatchers was dit een Oranje-week die moeilijk te overtreffen zal zijn, qua ridderordes en koetsritten. Maar er werden ook heel andere zaken afgehamerd, kijk maar.

MAANDAG

Koning Willem-Alexander werd door koningin Elizabeth geïnstalleerd als ridder in de Orde van de Kousenband, in een kleurrijke ceremonie, compleet met mutsen met pluimen. Hare Majesteit vond het óók enig.  

DINSDAG

Op uitnodiging van de Queen reed het koningspaar met haar naar Ascot voor de openingsdag van de paardenraces.

De hoed van de koningin was zalig Maximaal…

…en de sfeer tussen de Windsors en de Oranjes was uitstekend.

Professor Pieter dreigde intussen weer achter de vleugel te zullen kruipen.

En zo te zien was in ieder geval zijn derde zoon met hem mee.

WOENSDAG 

Alsof ze allebei behoefte hadden aan weer wat aardsere zaken trokken de Oranjes vlijtig het land in.  Koningin Máxima heropende fluks het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht…

…en stoomde toen door naar het oosten voor de lancering van Schuldenlab Almelo. Dit is een afgeleide van de eerder gelanceerde Stichting SchuldenlabNL die zich inzet om kwetsbare groepen schuldenzorgvrij te maken waardoor zij weer grip krijgen op hun financiële en persoonlijke situatie en zij hun toekomst weer positief tegemoet kunnen zien.

Prinses Margriet hield een toespraak bij de tweede ministeriële conferentie over antimicrobiële resistentie (AMR) in Noordwijk. AMR is de verzamelterm voor resistentie bij micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten, tegen medicatie die wordt ingezet om infecties te bestrijden. AMR ontstaat onder meer door verkeerd medicijngebruik, slechte preventiemethodes of door gebruik van medicijnen van lage kwaliteit.

De koning opende het vernieuwde Museum De Lakenhal in Leiden. Na een restauratie en uitbreiding van twee jaar heeft het museum nu een moderne vleugel die ruimte biedt aan tijdelijke tentoonstellingen.

De vaste collectie beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van de stad Leiden vanaf de zestiende eeuw tot nu, is vanaf nu permanent te zien. En voor aanstormend Leids talent was er uiteraard ook ruimte. 

En prinses Viktoria hing een wasje op #milieuvriendelijk

DONDERDAG

HM was in De Tamboer in Hoogeveen waar ze aanwezig was bij de ondertekening van het lokale samenwerkingsconvenant muziekonderwijs in de provincie Drenthe. Dit Muziekakkoord Drenthe is onderdeel van het programma Méér Muziek in de Klas Lokaal van de stichting Méér Muziek in de Klas, waar koningin Máxima erevoorzitter van is.

Daarna bezocht Máxima de ‘De Delerij’ in Driebergen, een initiatief van de Stichting Vluchtelingkinderen. De Delerij biedt onderdak aan de Eurowinkel en vijf organisaties die zich bezig houden met onderwijs, gezinshereniging, participatie en integratie van asielzoekers en vluchtelingen van 18 jaar en ouder.

Aan het einde van de middag ontving het koningspaar samen staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op Paleis Huis ten Bosch. Op zich niet echt brekend nieuws, ware het niet dat het een teken is dat het Paleis nu echt klaar is. De Oranjes wonen er al sinds begin 2019, maar er werden daarna nog 'afrondende werkzaamheden' uitgevoerd.

De ontvangst van de staatssecretaris markeerde dat het paleis vanaf deze zomer weer zijn representatieve functie voor ontvangsten en officiële gelegenheden kan vervullen. Virtuele rondleiding, graag!

VRIJDAG

Koning Willem-Alexander opende voor de vrijmibo het nieuwe Park Paviljoen op het Nationale Park de Hoge Veluwe. In het paviljoen zijn een informatiebalie, educatie- en ontvangstruimten, een restaurant en een Parkwinkel gehuisvest. Het nieuwe gebouw vormt een goede uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten door de Hoge Veluwe. En er was geen wolf te bekennen.

En intussen was er enige verwarring over Professor Pieter.

 

Foto's © PPE Agency, Koninklijk Huis, ANP, Rijksvastgoedbedrijf

Laatste nieuws