Máxima en Mathilde schitteren bij staatsbanket

De eerste dag van het staatsbezoek van koning Filip en koningin Mathilde van België was een kwestie van kleumen en...

De eerste dag van het staatsbezoek van koning Filip en koningin Mathilde van België was een kwestie van kleumen en aanpoten. Maar we hebben er 10 hectare Nederland bij, yay!

Filip en Mathilde zijn drie dagen te gast bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De eerste dag stond in het teken van de officiële kant van het bezoek: welkom, erewacht, toespraken, kranslegging, van die dingen. Het was koud, Máxima’s hoed waaide bijna af, Mathilde worstelde met de kasseitjes op de Dam, kortom – het leed dat royal heet. Maar vanavond was het genieten voor de liefhebbers van royal glamour tijdens het staatsbanket in het Koninklijk Paleis op de Dam, traditioneel het moment dat de avondjaponnen en tiara’s uit de kast komen. 

Tiara time!  

© Robin van Lonkhuijsen / ANP   

Bij het staatsdiner waren ook prinses Beatrix, prins Constantijn, prinses Laurentien, prinses Margriet en meester van Vollenhoven aanwezig. Máxima droeg een bekende rood met lamé Taminiau en de Mellerio tiara. Beatrix koos voor de diamanten bandeau en Laurentien voor de diamanten tiara van koningin Emma. Mathilde rukte uit in zachtroze van Pierre Gauthier en droeg het diadeem der Negen Provinciën, een van de bekendste stukken uit de Belgische schatkamer.

Hoe heurt het?

© Koninklijk Huis / Facebook

Zo’n staatsbanket is alles behalve gezellig tafelen. In dit geval hebben de hoofdrolspelers geluk dat ze elkaars taal spreken, dat scheelt in de stress. Verder is het qua etiquette een mijnenveld aan tafelgerei, glazen, bestek en servetten. En zoiets als een bietensoepje staat beeldig op een bord, maar geen gast die niet vreest ermee te morsen. Het staatsbanket is een vast onderdeel van het staatsbezoek. De voorbereidingen beginnen al dagen van te voren.

Roodpootpatrijs

© Wim Dehandschutter / Twitter

Allereerst wordt het 600 vierkante meter grote kamerbrede tapijt in de Burgerzaal gelegd. Een dag later worden de tafelkleden neergelegd en het servies, bestek en glaswerk op de juiste plaats neergezet. Dit is een precies karwei: alles wordt uitgemeten. De minimale afstand tussen de meest linker vork en het meest rechter mes is bijvoorbeeld tenminste 65 cm en alles moet op tafel liggen, van het bestek voor het voorgereicht tot en met het ijs met de goede ouwe VOC mentaliteit kruiden.Tot slot worden de stoelen, bloemen, servetten en naamkaartjes geplaatst. Charmant detail: de afwas wordt grotendeels met de hand gedaan, ter bescherming van het koninklijke porselein. 

Natan Vs Claes

© Robin van Lonkhuijsen / ANP   

Mathilde droeg overdag een glanzende combinatie in koel goud van Natan, Máxima had een Claes Iversen aan met zoveel golfjes dat het overduidelijk was dat ze de koningin van Nederland Waterland was. En getrouwd met de voormalige nationale watermanager, natuurlijk. Beide dames droegen een hoed van Fabienne Delvigne. In dit diplomatieke tableau wordt het Verdrag Grenscorrectie getekend. Dat komt neer op de uitruil van een paar schiereilandjes in de Maas. Hierdoor is Nederland nu iets groter.  

Vintage chic

© Koen van Weel / ANP

De mantel die Máxima buiten droeg, is van haar schoonmoeder, prinses Beatrix. Máxima leende die al eens eerder, het bruin staat mooi bij haar garderobe. Verder is het afzien als koningin-gemalin in de schrale wind, tot de Majesteiten eindelijk eens uit zijn geïnspecteerd. Je zíet hier Mathilde denken: ‘Kan ik het maken om mijn handschoen weer aan te trekken?’

Lees ook:

Openingsbeeld © Robin van Lonkhuijsen / ANP   

Laatste nieuws