Märtha Louise: ‘Als prinses was ik de laagste in rang’

Het was vorig jaar een hele schok toen prinses Märtha Louise van Noorwegen zich na 14 jaar liet scheiden van haar m...

Het was vorig jaar een hele schok toen prinses Märtha Louise van Noorwegen zich na 14 jaar liet scheiden van haar man Ari Behn. Inmiddels lijkt het wat beter te gaan met de gevoelige hoogheid.

Zo zegt ze zich beter te voelen, rijdt ze weer paard, heeft ze haar werk voor haar eigen SoulSpring Academy weer opgepakt en maakte ze een lange reis naar India om alles op een rij te zetten. Ook bracht ze een nieuw boek uit (Født Sensitiv Våre Historier) over hoe het is om te leven met hoogsensitiviteit. 

Jeugdtrauma

© ANP

Märtha Louise is dat zelf en heeft die spirituele kant van haar leven volledig omarmd, al is het voor anderen soms moeilijk te begrijpen dat ze contact heeft met geleide-geesten en engelen. Het bepaalde in ieder geval voor een groot deel haar leven als royal. “Ik haatte gangpaden,” zei ze tegen Skavlan. “Als prinses was ik de laagste in rang, ik moest altijd achter mijn opa, ouders en broer lopen. Het was waarschijnlijk niet echt zo, maar het voelde alsof iedereen die aan beide kanten van het gangpad stond altijd maar mij keek. Ik ging daar zwaar onder gebukt. Stap voor stap liep ik met gebogen hoofd en mijn blik op de grond. Ik durfde nooit iemand aan te kijken. Ik wist zeker dat ik niet alleen werd beoordeeld, maar ook veroordeeld. En wist nooit zeker of ik het zou overleven.” Hier loopt ze met haar tante prinses Astrid, ook al zo’n pechvogel in de royal hiërarchie. 

Discussies

© Kongehus

Märtha Louise ging bovendien voor het eerst in op de best wel pijnlijke opvolgingskwestie: Märtha Louise is het oudste kind van koning Harald en koningin Sonja, maar haar jongere broer Haakon is de kroonprins, omdat destijds alleen jongens troonopvolger konden zijn. Terwijl hij hier toch niet al te intelligent in een schopje zit te bijten. “Het was een onderwerp van gesprek in de jaren tachtig, zowel in het parlement als binnen de koninklijke familie,” zegt ze. “Iedereen had het erover, de premier, koning Olav, mijn ouders.” 

Leedmagneet 

© Getty Images

De Noorse grondwet werd in 1990 aangepast zodat ook vrouwen staatshoofd konden worden. Als overgangsfase werd echter besloten dat dit niet voor prinses Märtha Louise zou gelden, omdat die vóór 1990 was geboren. “Ik heb vaak gewenst dat ik een jongen zou zijn geweest tijdens de discussies,” zegt ze. “Ik was al zo’n gevoelig kind, ik dacht dat het makkelijker zou zijn als ik een jongen was geweest, omdat ik dan geen probleem zou zijn geweest voor de staat of mijn familie.” Hier loopt ze weer eens verplicht achteraan. 

Niet goed genoeg

© ANP

Ze geeft echter toe dat ze door haar gevoeligheid niet zo’n goede kandidaat voor het koningschap zou zijn. “Ik heb vaak het gevoel gehad dat ik niet goed genoeg was om een royal te zijn,” zegt Märtha Louise. “Ik voldeed niet aan wat anderen van me verwachten. Als kind was ik heel eenzaam. Ik was anders. Geboren als prinses, maar overgevoelig.” De ‘lage’ plaats in de hiërarchie bood haar ook vrijheid: in 1995 studeerde ze in alle rust fysiotherapie in Nijmegen. 

Dochters

© ANP

Haar eigen kinderen – ze heeft drie dochters, Emma (8), Leah (11) en Maud (13) staan hier voor haar – wil Märtha Louise die extra druk het liefst besparen. Om die reden hebben ze geen titels en krijgen ze een zo normaal mogelijke jeugd. “Mijn dochter Maud is een spraakzaam type,” zegt de prinses in KK. “Ze kletst altijd honderduit en zegt tegen haar vriendinnen: ‘Als je problemen hebt, moet je met mijn moeder praten. Die kan goed met mensen praten.’ De andere twee zijn introverter, daar ga ik op een andere manier meer om.” 

Marius

© Getty Images

De prinses zegt dat ze vroeger helemaal niets met kinderen had. “Ze begonnen al te huilen als ze me zagen,” zegt ze. “Het eerste kind waar ik een klik mee had was Marius (de oudste zoon van ML’s schoonzus kroonprinses Mette-Marit). Hij was drie jaar toen ik hem leerde kennen en we waren meteen dikke vrienden.”

Moederschap

© Getty Images

Toen ze zelf moeder werd, veranderde haar perspectief. “Ik had het gevoel dat ik meer deel ging uitmaken van het land en van de wereld,” zegt ze. “Die wilde ik beter maken voor mijn kinderen. Als je verantwoordelijk bent voor een ander menselijk wezen, wordt dat het belangrijkste in het leven. Je hebt bovendien geen keuze, een kind bepaalt wanneer je slaapt en wakker moet zijn. Ik vond het een waardevolle ervaring om te merken dat je, hoe moe je ook bent, toch nog kunt functioneren. Hoe je dingen anders gaat doen, om door te kunnen gaan.” 

Scheiding

© ANP

Over haar scheiding zegt ze: “Het leven verloopt niet altijd gladjes. Dat hebben zowel Ari als ik ervaren (ze staan hier samen links, in januari 2016, toen ze nog bij elkaar waren). Het is overduidelijk dat het leven streken heeft uitgehaald die we niet voor ogen hadden. We hebben ons huwelijk beëindigd, maar blijven samen in ons ouderschap. Het is onuitsprekelijk verdrietig voor ons allebei om te ontdekken dat we de toekomst niet meer samen zullen beleven op de manier waarop we dat jaren hebben gedaan. We zijn, zoals zovelen, uit elkaar gegroeid en bevinden ons op plekken waar we elkaar niet meer kunnen bereiken. Het was heel erg om te ervaren dat we daar niets meer aan konden doen. We hebben lange tijd van alles geprobeerd en toch konden  we elkaar niet meer terugvinden. We voelen ons heel schuldig dat we niet langer de veilige haven voor onze kinderen kunnen zijn. Iedereen heeft tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Wij zijn ook maar mensen.”

Lees ook: 

Openingsbeeld © Ragnar Singsaas / Getty Images

Laatste nieuws