Kijk mee in het privéalbum van koning Constantine

Koning Constantine II van Griekenland wordt vandaag 77 en viert dat niet als koning van de Hellenen, maar gewoon als mij...

Koning Constantine II van Griekenland wordt vandaag 77 en viert dat niet als koning van de Hellenen, maar gewoon als mijnheer Van Griekenland. Maar wel ín Griekenland en dat is al heel wat.

Constantine heeft een veelbewogen leven achter de rug. Hij werd geboren als neef van koning George II van Griekenland en was via prins Paul, de broer van George, de enige mannelijke troonopvolger, iets waar ze destijds nogal wat waarde aan hechtten.

De eerste jaren van zijn leven bracht hij door in ballingschap in Egypte en Zuid-Afrika. Op zijn 23ste was hij al koning, drie jaar later was het allemaal voorbij en moest hij weer het land verlaten. Een man zou van minder verzuurd raken en ook Constantine heeft naar eigen zeggen wel eens ‘zwarte jaren’ gehad. Maar die hebben toch geen vat op hem gekregen, kijk maar in zijn fotoalbum, van kroonprins tot opa Tino, zoals zijn kleinkinderen hem noemen. 

1955

© ANP

Constantine is hier vijftien en lijkt ons aan de jonge kant om al een auto te mogen besturen, maar je bent een royal of niet. Zijn passagiers zijn de zussen van de prins, links prinses Sophia (later koningin Sofia van Spanje) en prinses Irene. 

1960

© ANP

Constantine, een fanatiek zeiler, won op de Olympische Spelen van 1960 goud in de Dragon Class, Hier legt hij zijn lauwerkrans bij het graf van de onbekende soldaat in Athene, met in zijn kielzog zus Sophia. Zij representeerde Griekenland ook, maar als reservelid van het zeilteam. 

1967

© Getty Images

Happy days. Koning Constantine maakt hier met zijn vrouw koningin Anne-Marie (een zus van koningin Margrethe van Noorwegen) een rijtoer door Athene. Op zijn schoot prinses Alexia, in Anne-Marie’s armen kroonprins Pavlos: ze zijn hier op weg naar zijn doop. Het was zo’n beetje zijn laatste gloriemoment als koning, in december 1967 vluchtten ze het land uit, door de politieke onrust die zou leiden tot de republiek Griekenland.    

1972

© The Greek Royal Family

Begin jaren zeventig leefde Constantine met zijn gezin in ballingschap en settelde zich uiteindelijk in Hampstead, een rijke wijk in Londen. Daar raakte hij hecht bevriend met zijn neef prins Charles en werd later peetvader van prins William. Links prinses Alexia, rechts kroonprins Pavlos, op Anne-Marie’s schoot prins Nikolaos. 

1985

© The Greek Royal Family

In de jaren tachtig had Constantine zich verzoend met het idee dat hij niet langer koning was, het ook niet meer zou worden en de functie dus niet kon doorgeven aan zijn oudste zoon Pavlos. “Ik erken de republiek, de wetten en de grondwet van Griekenland,” zei hij. “Als het Griekse volk een republiek wil, hebben ze daar recht op en zouden ze daar in alle rust van moeten kunnen genieten.” Vanuit Londen investeerde hij in Grieks cultuurgoed en in zaken en genoot verder van zijn gezin: van links naar rechts koningin Anne-Marie, prinses, Constantine, Nikolaos, Pavlos en Alexia. Anne-Marie was hier vermoedelijk net zwanger van hun jongste: prins Philippos werd in 1986 geboren.

1992

© The Greek Royal Family

Constantine had in 1992 alle reden om tevreden te kijken. Hij sloot in dat jaar na jaren procederen een deal met de Griekse regering waarin hij het grootste deel van zijn land teruggaf aan de Grieken in de vorm van een stichting. In ruil kreeg hij paleis Tatoi bij Athene terug en mocht hij een aantal dingen het land uit exporteren. Hij haalde vooral kunstwerken in privébezit uit koninklijke paleizen en zat er vervolgens warmpjes bij. 

2000

© The Greek Royal Family

Als vader en grootvader is Constantine erg geliefd. “Hij heeft ons niet alleen zijn wijsheid gegeven, maar ook zijn humor en zijn liefde,” zei kroonprins Pavlos (rechtsboven met kroonprinses Marie-Chantal en hun oudste drie kinderen) destijds. “De liefde voor Griekenland zit diep, maar de liefde voor onze ouders zit nog veel dieper.” 

2006

© The Greek Royal Family

Als gewoon burger mag Constantine in 2006 alweer een paar jaar Griekenland in. Hij doet dat op een Deens diplomatiek paspoort, want in Griekenland had en heeft hij geen wettige achternaam. De Deense royals hebben trouwens ook geen familienaam of je zou voor Glücksburg moeten gaan, maar zoals Constantine nuffig zei: “Dat is de naam van een stad, ik zou mezelf net zo goed mijnheer Kensington kunnen noemen.” Hij reist dus als Deense diplomaat Constantino de Grecia. Met dank aan het feit dat hij prins van Denemarken is: hij stamt af van een tak van het Huis van Glücksburg. In dit decennium maakte hij er dankbaar gebruik van om met de hele familie vakantie te vieren in Griekenland. 

2014

© The Greek Royal Family

Sinds 2013 wonen Constantine en Anne-Marie weer permanent in Griekenland, zij het als gewone burgers. Alle vijf kinderen zijn uitgevlogen, maar de schare kleinkinderen groeit nog altijd. De bovenste leg is van Pavlos en Marie-Chantal, de onderste vier van prinses Alexia en haar man Carlos Morales Quintana. Van links naar rechts Ana Maria, opa, Carlos, oma, Amelia en Arrietta. Ook deze zomer gaat het hele stel weer een paar weken samen vakantie vieren.

2017

© The Greek Royal Family

Happy birthday, mijnheer Van Griekenland!

Oók leuk om te lezen: 

Openingsbeeld © BSR Agency

Laatste nieuws