Keizer Akihito wil aftreden, brengt het omzichtig

Keizer Akihito van Japan vreest dat hij zijn ambt niet meer kan uitoefenen vanwege zijn hoge leeftijd en gezondheid. Dat...

Keizer Akihito van Japan vreest dat hij zijn ambt niet meer kan uitoefenen vanwege zijn hoge leeftijd en gezondheid. Dat heeft hij in een tv-toespraak aan zijn volk medegedeeld.

Akihito vindt dat hij zijn werk niet meer goed kan doen. Hij heeft al jaren last van zijn gezondheid. Zo onderging hij een hartoperatie en is hij behandeld voor prostaatkanker. Hij heeft ‘veel nagedacht’ over de rol die een keizer volgens de constitutie zou moeten bekleden. “Met mijn hoge leeftijd en fysieke problemen maak ik me zorgen dat ik mijn taken niet meer kan vervullen.” 

Live-toespraak uniek

Japan Akihito en Michiki 2016 The Ashim Simbun

© The Asahi Shimbun

Akihito, de 125ste keizer van Japan, vindt het ‘niet mogelijk’ voor een keizer om de constitutionele functie in beperkte mate uit te voeren. Hij hoopt op begrip van het Japanse volk. Het is vrij uniek dat de keizer het volk op deze manier toespreekt. Akihito deed dit een keer eerder toen Japan werd getroffen door een aardbeving, tsunami en nucleaire ramp in maart 2011. Het woord ‘abdicatie’ viel overigens niet, dat zou een te politieke lading hebben en in Japan heeft de keizer niets in te brengen. Bovendien zouden conservatieve Japanners moeite hebben met deze breuk met de traditie. 

Zinspelen op aftreden

Japan Hirohito en Akihito

© The Asahi Shimbun

Dus kon Akihito (hier rechts bij zijn eigen inhuldiging, links zijn vader Hirohito) in zijn toespraak niets anders doen dan zich beperken tot omzichtige woorden over zijn gezondheid en aangeven dat een regentschap niet tot de mogelijkheden behoort. Bovendien vind hij dat wachten tot na zijn dood een te grote wissel trekt op zijn familie en opvolger kroonprins Naruhito. Vermoedelijk wil hij zijn overdracht liever ‘bij leven en in vreugde’ afhandelen dan zijn zoon zijn nieuwe functie laten accepteren in verdriet. De voorbereidingen voor een keizerlijke begrafenis kunnen zomaar maanden duren en de inhuldiging van een nieuwe keizer zelfs een jaar. Hoe snel de wissel plaats kan hebben, is afhankelijk van de snelheid waarmee de grondwet kan worden  aangepast.

Laatste nieuws