Help, mijn hoed! Royal pracht & windkracht 8

Het is algemeen bekend: de koninklijke hoed is een alternatieve kroon. Handig om in gezelschappen meteen herkend te word...

Het is algemeen bekend: de koninklijke hoed is een alternatieve kroon. Handig om in gezelschappen meteen herkend te worden, ideaal hulpmiddel om gedwongen waardig te lopen.

LEES OOK: Dít is waarom prinsessen Beatrice & Eugenie (bizarre) hoofddeksels dragen

'Waardig' wordt echter een behoorlijke uitdaging als het stevig waait en er sprake is van een schitterend wagenwiel. Elke zichzelf respecterende koningin of prinses zet haar hoofddeksel grondig vast met hoedenspelden. Soms is men echter te optimistisch over de stormvastheid van deze hulpmiddelen. En dan kan het zomaar gebeuren dat er even een handje moet worden geholpen.  

Of, zoals in het geval van koningin Máxima, een notabele de koninklijke hoed moet gaan vangen, zoals hier bij de opening van Campus Hoogvliet in Rotterdam in 2014.

Het was niet Máxima's eerste hoedenmomentje. Ook bij het kennismakingsbezoek aan Sint Eustatius in 2002 dreigde de hoed van de toen kersverse kroonprinses het luchtruim te kiezen, wat naar verluidt leidde tot aankoop van een riante hoeveelheid hoedenspelden.

Die spelden lossen ook weer niet alles op: hier probeert Máxima haar toepasselijke Oranje Boven dop te redden van een zeiltje dat moet beschermen tegen weer en wind. 

Queen & hoed  

Bij een bezoek aan Canada in 1997 werd de Queen overvallen door krachtige Atlantische wind. De hoed hield het dankzij verankering met meerdere hoedenspelden, maar de royal loodveter had geen schijn van kans: zoveel been hebben we nooit eerder en nooit meer van Hare Majesteit gezien.

Ook in 2011 had Elizabeths hoed een hele uitdaging aan de wind bij een bezoek aan luchtmachtbasis RAF Valley. Grappig dat de meest stoïcijnse royal ooit het altijd heel grappig vindt als er iets mis gaat, ook als het haarzelf betreft. Het doorbreekt het protocol namelijk zo lekker.

Ook prins Philip worstelt wel eens met zijn hoofddeksel, zoals hier in 2016. Je ziet er zelfs Hare Majesteit een hard hoofd in hebben. Nu is een berenmuts ook een onding in hoogte, gewicht en vooral hitte op warme zomerdagen. Onder druk van de dierenbescherming wordt inmiddels gezocht naar een lichtere en comfortabelere vorm van kunstbont voor de 'bear skin cap', omdat de Canadese beren hun bont beter zelf kunnen gebruiken.   

Mary's momentje

Mary was pas getrouwd en net kroonprinses van Denemarken. En had zich bloedmooi uitgedost in koninklijk goud om een beetje goede indruk te maken, toen ze voor de eerste keer de opening van het Parlement bij zou wonen. Alle statigheid werd plagend weggeblazen door de wind, die er met haar hoed vandoor ging. Het leidde tot een Masterclass Royals, categorie Kroonprinsessen: hoedenspelden. 

Voordeel van royal zijn is dat er altijd massa's mensen zijn die voorkomen dat je er zelf achteraan moet hollen, #waardigheidgered.   

Flamboyante tante

Prinses Michael van Kent is nogal een zwierig type die graag hoedenleed uitlokt door met een wagenwiel uit te rukken dat nog niet bestand is tegen een briesje. Ze is er nog nooit eentje verloren, maar vasthouden en kreetjes slaan garanderen altijd optimale aandacht in de koninklijke loge. 

Camilla en de flaphoed

Hertogin Camilla werd bij de doop van prinses Charlotte getroffen door windvlagen en kwam bijna een hand te kort om hoed én rok in toom te houden. De echtgenote van prins Charles gaat steeds grotere hoeden dragen naarmate ze stijgt in de royal hiërarchie, met de bijbehorende extra uitdagingen als het flink waait.   

Beatrix: alles onder controle  

Dit is royal multitasken, mensen. De koninklijke variant van op je hoofd kloppen en tegelijkertijd met je andere hand over je buik wrijven. Deze foto is genomen tijdens een bezoek aan Aruba in 2006, waar een stevige wind stond. Het servetje rond het glas is geen aanstelleritis, zo voorkwam Hare Majesteit dat ze mensen een kleddernatte condens-hand moest geven. 

Dit is Beatrix ten voeten uit. Zo grappig: de plu heeft het al begeven, maar de hoed staat nog precies waar hij hoort te staan, zij het dan met een beetje hulp. Deze foto is uit 2011, ze was toen als koningin op staatsbezoek in Duitsland. En duidelijk gründlicher in haar voorbereidingen dan de gastheer: tegen Hare Koninklijke Perfectionista kan niemand op. 

 

BEELD: BSR AGENCY / GETTY IMAGES / ANP

Laatste nieuws