Een nieuwe kok voor de koning!

Pizza bestellen zal heus nog wel eens gebeuren, maar de nieuwe meesterkok van de Oranjes maakt die dan net zo lief zelf.

Koning Willem-Alexander heeft meesterkok Willem-Pieter van Dreumel aangenomen als chef-kok. En we gaan er blind van uit dat de man wonderen kan verrichten met komkommer voor koningin Máxima.

Van Dreumel wordt verantwoordelijk voor het eten voor de gasten van de koning, maar ook voor het menu van het koninklijk gezin op de Eikenhorst en straks Huis Ten Bosch. Hij heeft een indrukwekkend cv. Zo was hij onder meer twintig jaar de rechterhand van Erik van Loo van tweesterrenrestaurant Parkheuvel.

Dit is 'm!

Bij zijn huidige werkgever, het Amsterdamse restaurant Het Bosch, gaan ze Van Dreumel missen. Hun Meesterkok, de hoogste titel die een kok in Nederland kan halen, werkt straks fulltime aan het hof. "Maar zo werkt dat in het leven", reageert Ferry van Houten, eigenaar van het restaurant. "Koken voor de koning, dat is een fantastische baan." Hij begrijpt ook goed dat de Oranjes voor Van Dreumel hebben gekozen. "Hij is zo goed in de klassieke keuken. Maar hij verwerkt die keuken wel naar recepten die passen bij deze tijd. En hij is een meester in sauzen."

© ANP

Het menu van Willem-Alexander en Máxima is vrij gezond: veel groenten, veel vis. Van Dreumel gaat aan de slag met een team van zo'n acht koks, schat Van Houten in. Dat is wel wat anders dan hoe er gekookt wordt bij gewone burgers. Toch betekent het niet dat op Villa Eikenhorst de dagelijkse kost van Michelinsterrenniveau is. "Het hangt er helemaal van af waar ze zelf zin in hebben," vertelt Lizet Kruyff. De culinair historica deed jarenlang onderzoek naar wat er zoal wordt gegeten aan het hof. Volgens haar past de klassieke keuken heel goed bij het koningshuis, maar zitten ze er echt niet te wachten op toeters en bellen. En wordt er ook wel eens gewoon pizza besteld, met dank aan de A'tjes.

"Het is werken onder de grootste geheimhouding, niets mag uitlekken"

Voor Van Dreumel zal de nieuwe functie even wennen zijn. De hectiek van een toprestaurant runnen is dan wel voorbij, zijn nieuwe baan kan op een andere manier voor stress zorgen. Kruyff: "Het is werken onder de grootste geheimhouding, niets mag uitlekken." Daarnaast vraagt werken voor de koning om flexibiliteit. Iedere dag kan er weer een ander gezelschap aanschuiven. Ook kan het zo zijn dat er een uurtje later wordt gegeten, omdat de koning wat later thuis is.

© ANP

Maar Van Dreumel krijgt daar wel een schitterende baan voor terug, vindt Kruyff. "Het is heel eervol om voor de groten der aarde te mogen koken." Dat ziet er ongeveer zo uit: koning Willem-Alexander en koningin Maxima dineren hier met de wereldleiders op Paleis Huis ten Bosch, op de eerste dag van de Nuclear Security Summit in 2014.

 

Openingsbeeld © PPE Agency / Nieboer, bron: Telegraaf / RTL Z

Laatste nieuws