Dít zijn de schuilnamen van de royals

Als koninklijke hoogheid moet je ook weleens naar het ziekenhuis of wil je zonder toestanden een tafeltje in een restaur...

Als koninklijke hoogheid moet je ook weleens naar het ziekenhuis of wil je zonder toestanden een tafeltje in een restaurant reserveren. De oplossing? Schuilnamen!

Märtha Glücksburg? Nooit van gehoord. Anna Svensson? Ook al heerlijk standaard Scandinavisch. Zoals in Engeland niemand opgewonden raakt van ene Helen Sullivan. Je zou toch raar opkijken als ze voor je stonden, want Märtha is prinses Märtha Louise van Noorwegen (hier rechts).

Ze gebruikt het laatste deel van de naam van het Huis van Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, waar de monarchen van Noorwegen en Denemarken uit voortkomen. Achter Anna Svensson zit prinses Madeleine van Zweden als ze geen gedoe wil. En Helen Sullivan is het pseudoniem van gravin Sophie van Wessex (links). Helen is haar tweede doopnaam, Sullivan de meisjesnaam van haar moeder. 

Alexia werd Alexandra

© Mischa Schoemaker / ANP

Alexandra Huber was de onopvallende naam waaronder prinses Alexia vorig jaar werd ingeschreven, toen ze in Oostenrijk met een lelijke beenbreuk in het ziekenhuis belandde. Alexandra lijkt een dikke knipoog naar haar vader te zijn. Ze gebruikt overigens wel vaker een pseudoniem en deed eerder dit jaar onder de naam Alexia Marcela mee aan een wedstrijd. Dat is vermoedelijk naar haar tante Marcela, een zus van Maxima's moeder. Die runt een B&B op La Estancia Pilpilcura, het stuk land dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima in 2009 in Bariloche, Argentinië kochten. 

Mijnheer Van Buren

© Robin Utrecht / ANP

De koning weet ook hoe hij onder de radar moet blijven: hij reed als W.A. van Buren de Elfstedentocht. Buren voert als graafschap terug op Anna van Buren, de eerste echtgenote van Willem van Oranje (1533-1584).

1934 © ANP

Van Buren was ook de lievelingsduiknaam van de Oranjes, zowel koningin Wilhelmina en koningin Juliana gebruikten hem voor restaurantreserveringen. 

Alias Smith & Jones

© Chris Jackson / Getty Images

Als prins William privé vliegt zit hij regelmatig economy en checkt in als Pinkerton Smith, samen met Kate vloog hij in 2014 als mijnheer en mevrouw Jones terug van Sydney naar Londen. De schuilnaam was toen een zinloze actie, want ze vielen enorm op met hun entourage, de 90 stuks bagage die moesten worden ingecheckt en het feit dat ze de hele eerste klas van hun Quantasvlucht hadden geboekt. Kate is ook al niet erg fantasievol bij het bedenken van een andere naam: als ze een restaurant boekt, doet ze dat onder Smith, samen met Jones de meest voorkomende achternaam in Engeland.

'Tafeltje voor Albert Spencer'

© Tim Rooke / Getty Images

Prins Harry gebruikt een linkje met zijn familie als hij als Albert Spencer reserveert: Albert is zijn derde voornaam, Spencer de naam van zijn moeder, prinses Diana. 

'Deirrrdrrre hier' 

© Getty Images

Het grappigste pseudoniem is dat van prinses Anne, die bij de kapper een afspraak maakt als Deirdre Hunt, een inmiddels overleden personage uit Coronation Street, een soap die al sinds 1960 loopt. Nog grappiger is dat ze – de prinses is nogal een doe-het-zelver – reserveert met een Iers accent: het is een inside joke tussen haar en haar kapster.

 

Openingsbeeld © Getty Images

Laatste nieuws