Dit moet je weten wanneer je een Britse royal trouwt

Het Britse koningshuis houdt er nogal wat bijzondere regeltjes op na.

Met het net aangekondigde huwelijk van prins Harry en Meghan Markle vroegen wij ons af waar je als getrouwde royal dan allemaal rekening mee moet houden. Het Britse koningshuis houdt er nogal wat bijzondere regeltjes op na; het spel Monopoly zou bijvoorbeeld niet op het verlanglijstje van de kleine George staan, want dit spel is verboden zodra je lid wordt van de koninklijke familie.

Toestemming

Deze regel is misschien niet heel verrassend maar wel belangrijk om te weten; de koning of koningin moet toestemming geven om te mogen trouwen. In de Royal huwelijks Act 1772 staat dat de partner van de prins of prinses niet eerder getrouwd mag zijn. De koning of koningin kan op basis hiervan geen toestemming geven voor de bruiloft. Je zou dan dus moeten kiezen tussen de troon of de liefde van je leven. Toch zijn de regels al wel wat versoepeld, nu hoeven namelijk alleen de zes eerst opvolgende koningen en koninginnen toestemming te vragen. Bovendien is Harry's verloofde wel al eerder getrouwd geweest, maar kan de Queen er in dit geval blijkbaar mee leven.

Titel

Het is niet vanzelfsprekend dat je de titel 'koning' of 'koningin' voor je naam krijgt als je met een royal trouwt. Als de partner bijvoorbeeld afkomstig is uit een ander land is het niet mogelijk om deze naam te krijgen; de man van koningin Elizabeth kwam uit Griekenland en werd daarom niet Koning Philip, maar prins Philip genoemd.

Monopoly

Dit is misschien wel het opmerkelijkste nieuwtje: als je met een Britse royal trouwt, is het spel Monopoly verleden tijd. In 2008 verbood Prince Andrew Duke of York het spel binnen de Britse royal familie. Het spel kan zo fanatiek gespeeld worden dat men er volgens de prins een beetje agressief en sluw van werd. Dit gedrag valt niet binnen de normen en waarden van de familie en dus staat het spel op de verboden lijst.

Schelpdieren

De royal familie vermijdt het eten van schelpdieren zoals mosselen en oesters. Het zou namelijk de kans op voedselvergiftiging en allergische reacties vergroten. Toch is de regel in de afgelopen jaren iets afgezwakt, koningin Elizabeth slaat nog steeds een portie schelpdieren over maar prins Charles is er gek op en eet soms nog stiekem een oestertje.

Diner

Je ziet het altijd in films: het moment dat de koningin gaat staan, staat iedereen op. Bij de Britse royals gaat het er ook daadwerkelijk zo aan toe. Het gaat zelfs nog een stapje verder; als de koningin vol zit en stopt met eten moet de rest ook zijn gerecht aan de kant zetten. Een extra keer opscheppen zit er dus niet in, dit is hoe dan ook niet netjes bij de Koningin aan tafel.

Lees ook: Meghan & Harry: zó gaat de royal romance verder

BRON: COSMOPOLITAN BEELD: ANP 

Laatste nieuws