Deense prins Henrik nu echt van het padje?

Voor koningin Margrethe kan het niet fijn zijn om een verongelijkte, gefrustreerde echtgenoot te hebben.

De Denen zijn wel wat gewend van de man van koningin Margrethe, maar zijn meest recente uitspraak schokte toch vriend en vijand. Ook omdat die erg pijnlijk is voor zijn vrouw.

De rel in kwestie? De prins wil niet naast zijn vrouw koningin Margrethe II begraven worden in de Domkerk van Roskilde. De sarcofaag die speciaal voor hen is ontworpen, is klaar, maar Henrik (83) wil een andere laatste rustplaats. De reden: wrok over zijn tweederangspositie in het koningshuis. "Dat is de laatste jaren steeds meer gaan opspelen", aldus paleiswoordvoerder Lene Balleby.

Discriminatie?

© BSR Agency

In de Domkerk worden al sinds de 15de eeuw Deense monarchen bijgezet, met hun wettige echtgenoten. Henrik is al jaren zeer zuur over het feit dat hij prins-gemaal is gebleven. Zoals vrouwen van een koning de titel koningin krijgen zonder de bijbehorende macht, zo had hij koning of koning-gemaal moeten worden, vindt hij. Die frustratie speelt vooral sinds kroonprins Frederik in 2002 voor zijn moeder inviel. Henrik voelde zich gepasseerd en vertrok op hoge poten naar zijn landgoed in Frankrijk, de koningin moest hem nareizen om haar man te sussen. Recentelijk is dat er niet beter op geworden. Sinds Henrik met pensioen ging, staat ze er alleen voor en leunt allicht meer op de kroonprins. 

Kinderachtig

© ANP

Uit wraak heeft Henrik nu besloten een punt te maken van zijn frustratie. Als hij bij leven niet gelijk wordt behandeld als zijn vrouw, dan ook niet in de dood. De sarcofaag blijft half leeg, een traditie van meer dan 600 jaar kan de deur uit en de koningin zal in haar eentje in eeuwigheid moeten rusten. Het voornemen van Henrik de Onchique heeft nog niet op veel bijval kunnen rekenen: de meeste Denen vinden hem een verongelijkte man en vinden het sneu voor Margrethe dat hij zo weinig waarde aan hun relatie hecht. Eerder dit jaar was het stel 50 jaar getrouwd. Dat werd zo nadrukkelijk niet groots gevierd, dat de meeste royaltywatchers al vermoedden dat er iets mis was. Hamlet zei het al: 'Something's rotten in the state of Denmark.'

Lees ook:

 

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws