De 7 grootste blunders van de Windsors

Blauw bloed hebben en getraind worden in beleefde nietszeggendheid betekent niet dat het niet helemaal fout kan gaan als...

Blauw bloed hebben en getraind worden in beleefde nietszeggendheid betekent niet dat het niet helemaal fout kan gaan als er een microfoon open blijft staan. 

Het is de nachtmerrie van elke royal: betrapt worden op een onbewaakt momentje. En die zijn er: tijdens lunches, gedurende besprekingen, bij het wheelen en dealen achter de schermen van het paleis. Heel vaak gaat het goed, maar af en toe gaat het mis. Dan tonen de Windsors, toch het liefst het toonbeeld van beschaving en minzaamheid, hun ware gezicht. En dat is niet fraai. 

Charles vergat zijn microfoon

© Pascal Le Segretain / Getty Images

In 2005 verzamelden meer dan vijftig journalisten zich bij Klosters voor het fotomoment met prins Charles. Die vierde er met zijn zonen zijn laatste wintersportvakantie voor hij zou gaan trouwen met Camilla Parker Bowles. Tijdens het fotomoment kon hij zijn walging niet verhullen. “Ik haat dit, ik haat deze mensen,’ mompelde hij tegen Charles en Harry, zich niet bewust van het feit dat zijn microfoon nog openstond. Toen BBC-correspondent Nicholas Witchell vroeg hoe hij zich voelde onder zijn aanstaande huwelijk, antwoordde Charles sarcastisch: “Dat dat je daar iets over mee hebt gekregen,” voor hij zich naar Harry boog en fluisterde: ‘Bloody people. Ik kan die man niet uitstaan. Hij is zo vreselijk, echt waar.” Tot de dag van vandaag is het nooit meer helemaal goed gekomen tussen Nicholas en de kroonprins. 

Anne beledigde een fan

© Martin Hunter / Getty Images

Op Eerste Kerstdag 2000 stond de toen 75-jarige gepensioneerde Mary Halfpenny uren bij de kerk van Sandringham te wachten tot de koninklijke familie weer naar buiten kwam. Ze bood prinses Anne een zelfgemaakt bloemstukje aan voor haar oma, de Queen Mum, die niet in de kerk kon zijn, iets wat ze eerdere jaren ook al had gedaan. Anne greep het bakje, snauwde “Wat belachelijk om te doen!” en marcheerde weg. Mary noch de dochter van de Queen zijn ooit helemaal over het vervelende incident heen gekomen, het leverde de Princess Royal de bijnaam Anne de Arrogante op. Sindsdien doet ze ontzettend haar best om aardig te zijn, bij alles wat haar wordt aangeboden. Dus ook bloemen. 

Philips campagneproblemen

© Chris Jackson / Getty Images

Prins Philip bezocht in 1993 het Schotse Lockerbie. Daar kostte in 1988 een bom in Pan Am vlucht 103 het leven van 259 passagiers en crewleden, plus nog 11 inwoners op de grond. Een groot deel van het dorp werd door de crash van het vliegtuig met de grond gelijk gemaakt. De prins choqueerde de plaatselijke bevolking door hun tragedie te vergelijken met de brand die kort daarvoor op Windsor had gewoed (en slechts materiële schade had veroorzaakt): “Mensen zeggen dat na een brand de waterschade het ergste is,” zei hij. “Windsor Castle is nog steeds niet droog.” 

Edwards marketingplan

© Stuart Wilson / Getty Images

In 2006 kwam een 17-jarige jongen om het leven bij het Duke of Edinburgh adventure scheme, een programma waarin mensen worden aangemoedigd om deel te nemen aan vrijwilligerswerk, sport en expedities. Toen prins Edward later werd gevraagd naar het incident, kon hij zich de specifieke omstandigheden niet meer herinneren. Maar suggereerde dat de eerdere dood van een jongen in 1956 de populariteit van het programma had vergroot. “We willen natuurlijk niet dat zoiets gebeurt, maar de reputatie (van het programma) onder jonge mensen was wel: ‘Wauw, dit is serieus! Je kunt eraan doodgaan!’ Alsof dat een aanbeveling was! 

Sarah en de nepsjeik

In mei 2010 trapte Sarah Ferguson, hertogin van York, in een val van News of the World. De tabloid filmde Fergie toen ze ruim 730.000 euro eiste van een undercover reporter die zich voordeed als een rijke Arabische zakenman. In ruil beloofde Sarah toegang tot haar ex-man, prins Andrew. “Dat opent alles wat je je maar kunt wensen,” zei ze. “Ik kan alle deuren voor je open laten gaan en dat zal ik ook doen. Als jij voor mij zorgt, zorgt hij voor jou… je krijgt het tienvoudig terug.” 

Andrew en Wikileaks

© Chris Jackson / Getty Images

Prins Andrew kan zijn reputatie ook heel goed beschadigen zonder hulp van zijn ex. De op één na jongste zoon van de Queen ‘werkt’ als handelsambassadeur voor het Verenigd Koninkrijk, waarbij de handelsmissies hem liever zien gaan dan komen, omdat hij zo tactloos is. Uit Wikileaks documenten van de Amerikaanse ambassadeur in Kyrgyzstan blijkt hoe Andrew twee uur lang een lunch in Bishkek overheerste. Hij zei dat “Amerikanen niets van aardrijkskunde weten” en noemde het werk van Engelse anticorruptie-ambtenaren “idiotie”. En had het nog even, hallo persvrijheid, over “verdomde journalisten die overal hun neus insteken en het zo moeilijk maken om zaken te doen.” Op de opmerking van een zakenman dat alleen mensen die bereid waren zich in te laten met corruptie geld konden verdienen, veroorzaakte de prins ook nog een ondiplomatieke rel met zijn buurland: “Dit klinkt precies zoals het in Frankrijk is.”   

Harry en het foute feest

© The Sun

Prins Harry maakte in zijn wilde jaren de nodige uitglijders met politiek incorrecte bijnamen voor zijn vrienden en compagniegenoten. Maar het stomste wat hij ooit deed was in 2005, twee weken voor Holocaust Memorial Day, op een gekostumeerd feest (dresscode ‘kolonialen en inboorlingen’) opdraven als Nazi. De prins droeg een woestijnuniform zoals het Duitse Afrika Korps van Erwin Rommel dat aanhad, compleet met een swastika-armband. Toen Harry doorkreeg dat hij er niet met ‘Geintje!’ vanaf kwam, ging hij door het stof: “Het was een slechte keuze in kostuum en ik bied mijn verontschuldigingen aan.”

Verder lezen

Openingsbeeld © Tim Graham / ANP

Laatste nieuws