De 10 rollen van koningin Anne-Marie

Ze is alleen Hare Majesteit in naam, maar toch mateloos populair onder de royals: jarige koningin Anne-Marie van Grieken...

Ze is alleen Hare Majesteit in naam, maar toch mateloos populair onder de royals: jarige koningin Anne-Marie van Griekenland (70), prinses van Denemarken, ‘moeder overste’ voor intimi.

Anne-Marie is de jongste zus van koningin Margrethe van Denemarken. Met haar ouders koning Frederick IX en koningin Ingrid, groeide ze op in Paleis Amaliënburg in Kopenhagen. “Margrethe was de meest uitgelaten van ons drieën,” zegt ze. “Benedikte, die tussen ons in zat, was de zus die altijd alles regelde.” Volgens Margrethe was Anne-Marie het hartendiefje van de familie: “Zij was het zusje waar je onmogelijk kwaad op kon zijn. Nog steeds niet. Ze is zo ontwapenend.” 

1 Twistende prinses

© Keystone / Getty Images

In de jaren zestig legde Anne-Marie (hier rechts in 1959) als prinses van Denemarken het geijkte traject voor welgestelde meisjes af. Ze ging naar een privéschool in Kopenhagen, bezocht Chatelard, een Engelse meisjeskostschool bij Montreux en vervolgens Le Mesnil in Montreux, een instituut waar de meisjes tot echte dames werden gedrild. “Anne-Marie was grappig en aardig,” zegt haar zus Benedikte (zittend) die ook op Le Mesnil zat. “Ze kon goed stijldansen, maar ze hield stiekem meer van rock ’n roll.” Achter van links naar rechts: koning Frederik, koningin Ingrid en prinses Margrethe. 

2 Verliefde tiener  

1964 © Hulton Archives

Anne-Marie was 13 jaar toen ze haar aanstaande echtgenoot leerde kennen: het ging om haar verre neef Constantine van Griekenland, die in 1959 met zijn ouders meekwam op staatsbezoek naar Kopenhagen. Koning Pavlos, de vader van Constantine, zag de twee samen, leunde naar zijn vrouw Frederika en zei: “Kijk, ze is net een vlinder. Ik hoop dat Tino later met haar trouwt.” Helemaal onomstreden was de match niet: ze delen koning Christian IX als over-over-grootvader. Raak was het wel: bij een tweede ontmoeting in 1961 liet Constantine zijn ouders al weten dat hij inderdaad met Anne-Marie verder wilde. 

3 Piepjonge koningin

© Keystone / Getty Images

Het was menens: in 1964 volgde Constantijn zijn vader op als koning van de Hellenen en gaf nog datzelfde jaar in Athene zijn jawoord aan Anne-Marie. Het was een piepjong koningspaar: hij was 24, zij net twee weken 18. Hier zie je het stel in 1965 in Corfu: achterste rij prinses Margrethe, koning Frederik IX van Denemarken, koning Constantijn van Griekenland en prinses Benedikte. Voor van links naar rechts koningin Ingrid van Denemarken, Anne-Marie met baby Alexia en Frederika, de koningin-moeder van Constantine, met een indrukwekkend getoupeerd kapsel. 

4 Ambitieuze tante

© Greek Royal Family

Niemand twijfelde eraan dat Constantine en Anne-Marie smoorverliefd waren. De zomer van 1962 brachten ze allebei in Noorwegen door, waar ze hun eigen gezelschap voortdurend in de steek lieten om elkaar op te zoeken. Toch was Constantine voor Anne-Marie ook een leuke partij. Zijn oudere zus Sofia was net de aanstaande koningin van Spanje geworden, wat een indrukwekkend netwerk opleverde. En na jaren de tweede reserve te zijn geweest in de schaduw van haar zusjes, vond Anne-Marie het best leuk opeens koningin te zijn, zelfs nog vóór haar oudste zus werd ingehuldigd als koningin van Denemarken

5 Moeder op de vlucht

© Rolls Press / Getty Images

Heel lang kon Anne-Marie echter niet genieten van haar prille geluk, fijne positie en het feit dat haar bazige oudste zus een kniksje voor haar moest maken. Al in 1967 werden Constantine II en zij verbannen. Dit omdat de koning, in een poging de democratie te herstellen, een contracoup had proberen te plegen tegen de militaire junta die hij zelf bij een eerdere coup had ingezworen. Anne-Marie en haar man moesten vluchten met hun jonge gezin. Per koninklijk vliegtuig, dat dan weer wel. Prinses Alexia was destijds twee, kroonprins Pavlos 7 maanden. Het gezin logeerde een paar maanden in de Griekse ambassade van Rome waar de koningin een miskraam kreeg. Het was een nare tijd voor het gezin, waarin maar niet duidelijk werd of de monarchie in Griekenland ooit zou worden hersteld. Uiteindelijk woonden ze vijf jaar lang in een buitenwijk van Rome waar prins Nikolaos in ballingschap werd geboren. 

6 Schooldirectrice

© Greek Royal Family

Daarna leek het besef te zijn ingedaald dat het koningshuis van Griekenland een gepasseerd station was. Het hielp niet dat het Griekse volk met een forse meerderheid van 60% per referendum de terugkeer van de monarchie afwees. Een persoonlijke tragedie voor Constantijn (je koninkrijk verliezen is echt een faux pas in royal kringen), maar een stille zegen voor Anne-Marie. Het stel vestigde zich in 1973 in Engeland waar prinses Theodora en prins Philippos er nog bijkwamen en ze aan een nieuw bestaan begonnen. Dat weliswaar doordrenkt was van all things Greek – ze richtten onder andere een eigen tweetalige school op, het Hellenic College in Londen – maar ook rust en een gelukkig gezinsleven opleverde, met aanzienlijk meer vrijheid dan ze als vrouw van een staatshoofd had gehad. Hier staan ze met Pavlos, Alexia en Nikolaos, die allemaal naar de school van pa en ma gingen, om goed Grieks te leren, in verband met het erfgoed en voor geval van-je-weet-maar-nooit. 

7 Griekse weldoenster

1988 © Greek Royal Family

Zeker sinds in 2003 een financiële ruzie over hun privébezittingen in Griekenland werd geschikt en ze weer als burgers welkom waren in Griekenland, lijken ze het niet meer zo erg te vinden alleen nog koning en koningin in naam te zijn. Ze zijn in ieder geval nog zeer welkom bij de royal collega’s. Het geld dat Constantine kreeg bij de schikking, stortte hij in het Anna-Maria Fonds. Ze helpt daarmee Griekse slachtoffers van natuurrampen. 

8 Vrolijke pensionado

© Europa Press / Getty Images

Anne-Marie en Constanine woonden jarenlang in de chique Londense buitenwijk Hampstead, maar verhuisden in 2013 terug naar Griekenland, waar ze nu resideren in Porto Cheli, op de Peloponnese. 

9 Redder in nood

© Getty Images

Anne-Marie is niet flauw. Tijdens de festiviteiten rond het huwelijk van Felipe en Letizia van Spanje ontstond er een matpartij tussen voormalig kroonprins Vittorio Emanuele van Italië en zijn dynastieke rivaal prins Amedeo van Savoy-Aosta. Amadeo dreigde van de trap van Paleis Zarzuela te vallen, Anne-Marie ving hem op, ondersteunde hem naar binnen en stelpte zijn bloedneus en gespleten lip tot de EHBO-lakei arriveerde. Ze was de heldin van het feest. In een bloemetjesgordijn. 

10 Moeder-overste

© Greek Royal Family

Anne-Marie kan lekker koken en goed moederkloeken over haar vijf kinderen en negen kleinkinderen. Het leverde haar de bijnaam ‘moeder overste’ van haar zonen op en het zegt iets over haar dat al haar kroost, inclusief aanhang dol op haar is. Op de bovenste foto staat ze met de nazaten van prins Pavlos en prinses Marie-Chantal, v.l.n.r. Constantine, Achileas, Odysseus, Aristides en Maria Olympia. Op de onderste staan de kinderen van prinses Alexia en haar man Carlos Morales Quintana: v.l.n.r. Ana Maria, Carlos, Amelia en Arrietta. Anne-Marie lijkt ons niet héél rouwig om alleen koningin in naam te zijn. 

Openingsbeeld © Sean Gallup / Getty Images

Laatste nieuws