Tsarenkroon van Catherina de Grote komt naar Nederland

Catherina de Grote, de naam zegt het al, was een vrouw naar ons hart. Ambitieus, hartstochtelijk en dol op bling. Een de...

Catherina de Grote, de naam zegt het al, was een vrouw naar ons hart. Ambitieus, hartstochtelijk en dol op bling. Een deel daarvan, waaronder de beroemde tsarenkroon, komt naar Nederland.

Catharina de Grote (1729–1796) was Europa’s langst regerende keizerin. Haar naam was altijd omgeven door superlatieven en mythes, vaak ook over haar intieme leven en de hofintriges. De tentoonstelling ‘Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen diamant van de Hermitage’ ontrafelt ‘leven en mythes van Europa’s grootste keizerin’. Haar kunst en juwelen zijn te zien van 18 juni 2016 tot en met 15 januari 2017 in de Hermitage van Amsterdam.

De Gouden Eeuw van Rusland

© State Hermitage Museum, St Petersburg © State Hermitage Museum, St Petersburg

Catherina was een vrouw die al in de 18de eeuw het glazen plafond versplinterde (take that, Hillary). Als 14-jarig Duitse puberprinses werd ze uitgehuwelijkt aan tsaar Peter II. Die ze fluks aan de kant zette om zich zelf de tsarenkroon van Rusland toe te eigenen. Fijnzinnig was haar aanpak niet altijd, maar feit is wel dat onder haar leiding Rusland een grootmacht in Europa werd. Intussen verzamelde ze als ‘verlicht despoot’ ook een spectaculaire kunstcollectie en schitterende sieraden, waarvan een deel te zien is in de tentoonstelling.

Topstuk: tsarenkroon

Model van de Grote Tsarenkroon van Catharina, Smolensk, 2012 © State Hermitage Museum, St Petersburg Model van de Grote Tsarenkroon van Catharina, Smolensk, 2012 © State Hermitage Museum, St Petersburg

Topstuk is de Grote Tsarenkroon. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het een replica is, want het origineel mag de schatkamer van het Diamant Fonds van de Russische Federatie niet verlaten. Desalniettemin is het smullen voor eksters: 11.352 diamanten, twee keer zoveel als in het origineel. Verder zijn er 74 witte parels en een zeldzame 385-karaats rubelliet in verwerkt.

Russian Spice!

© State Hermitage Museum, St Petersburg © State Hermitage Museum, St Petersburg

Empowering aan Catherina is bovendien dat ze niet alleen een echte baas was, maar er ook zonder verontschuldigingen vele minnaars op nahield. Waaronder volgens apocriefe verhalen ook een paard. Hoe dan ook, ze was een pittige tante met een gezonde levensinstelling: “Ik zei tegen mezelf dat geluk en misère voortkomen uit jezelf. Als je ongelukkig bent, stijg dan boven jezelf uit, zodat geluk onafhankelijk wordt van wat je ook overkomt.” That’s the spirit, Catherina. En mogen we dan nu je kroon even op?

Laatste nieuws