Claes Iversen: ‘Geen hakenkruismantel voor Máxima’

De Rijksvoorlichtingsdienst zwijgt in alle talen, maar Claes Iversen, de ontwerper van de inmiddels omstreden mantel die...

De Rijksvoorlichtingsdienst zwijgt in alle talen, maar Claes Iversen, de ontwerper van de inmiddels omstreden mantel die koningin Máxima gisteren droeg, ontkent dat het om het nare symbool gaat.

“Het is vanzelfsprekend nooit mijn bedoeling geweest om de gesuggereerde referentie te maken”, zo laat Iversen in een verklaring weten. “Het borduur is gecreëerd vanuit de gedachte om met onconventionele borduurmaterialen een klassiek geometrisch ornament vorm te geven.”

Opschudding om jas

Jas Maxima

De applicaties op de grijze mantel die koningin Máxima donderdagmorgen droeg bij het koninklijk werkbezoek aan het Beierse Erlangen en Neurenberg hebben voor de nodige opschudding gezorgd. De vormen op de door Claes Iversen ontworpen jas zouden lijken op een hakenkruis en een IJzeren kruis. Je zou er ook gewoon de moeren en bouten uit een Ikea-pakket in kunnen zien. En meteen kunnen constateren dat grijs echt absoluut niet Máxima’s kleur is.

De jas ging al heel snel weer uit

Jas Maxima 2

Tal van kranten pakten er mee uit op hun websites. TZ uit München kopte ‘Koningin Máxima zorgt met Hakenkruis-jas voor verontwaardiging’. Volgens Bild Zeitung was er ‘Opwinding over Máxima’s hakenkruismantel’ en in Oostenrijk vatte de Salzburger Nachrichten het samen als ‘heibel’ om de ‘hakenkruisjas’. Koningin Máxima droeg de jas na de lunch niet meer: het was warm en zonnig weer, zodat ze het met een donkerblauwe japon afkon.

‘Beetje dom’ en weer door

Jas Maxima 3

Over de mantel van de koningin werd donderdag veel getwitterd in binnen- en buitenland: ‘Een beetje dom van Máxima’, ‘Hoe mooi bezoek nasmaak krijgt’ en ‘Een koningin met tal van lakeien zou toch beter moeten weten’. De koningin heeft de mantel eerder gedragen op de eerste dag van het staatsbezoek aan Denemarken een jaar geleden. De keuze voor de ontwerper – Iversen is een in Nederland wonende en werkende Deen – werd toen juist gezien als een mooi gebaar naar het gastland. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft laten weten niet met een reactie te komen. Omdat er misschien belangrijkere dingen zijn om ons druk over te maken? Laten we het maar houden op ‘onhandig, beetje dom, niet zo bedoeld. En weer door, graag.

Laatste nieuws