5 OMG tiara’s van koningin Silvia

5 OMG tiara's van koningin Silvia van Zweden, voor het geval je nog inspiratie zoekt voor de feestdagen. Silvia is een r...

5 OMG tiara’s van koningin Silvia van Zweden, voor het geval je nog inspiratie zoekt voor de feestdagen. Silvia is een royal naar ons hart, die als geen ander onze lust voor de Betere Bling weet te bevredigen. En als geen ander begrijpt dat diamanten regelmatig gelucht moeten worden. Te beginnen met de Queen Sofia tiara, ook bekend als de Nine-Prong tiara uit 1860. Het is een lastige om te dragen, omdat er niets buigzaams aan is, maar het is een van koningin Silvia’s favorieten. Ter ere van haar verjaardag – ze is vandaag 73 geworden, maar dat getal mag ten paleize alleen fluisterend worden uitgesproken – 5 x edelstenen voor gevorderden, voor de eksters onder ons.

De Braziliaanse Braganza

© Pascal Le Segretain / Getty Images © Pascal Le Segretain / Getty Images

De Braganza tiara is niet voor muurbloempjes en is rond 1820 gemaakt voor keizerin Amélie van Brazilië. Die bepaalde in haar testament dat dit moederschip der tiara’s – Krullen! Bloemen! Bladeren! – naar haar zusje Josephine van Leuchtenberg zou gaan. Die trouwde met kroonprins Oscar van Zweden en Noorwegen. Zo kwam het sieraad in Zweden terecht. Silvia, die half Braziliaans is, koos het voor haar eerste formele portret als koningin en draagt hem naar major events, zoals hier, op de bruiloft van haar dochter, kroonprinses Victoria. Prinses Madeleine (links) draagt de Connaught, een leuke kroonluchter van Garrard uit 1904. Het ding kan ook worden gedragen als ketting en de diamanten ‘druppels’ kunnen eveneens dienen als hanger. Het was de favoriet van de moeder van koning Carl Gustav, zodat hij ook wel de Prinses Sybilla tiara wordt genoemd.

De Leuchtenberg parure

© Pascal Le Segretain / Getty Images © Pascal Le Segretain / Getty Images

Deze schitterende set saffieren is een van de favorieten van koningin Silvia, die hem het liefst ook nog zou dragen bij het uitlaten van de hond. De set is rond 1806 gemaakt door prinses Augusta, gravin van Leuchtenberg. Ze kreeg hem als huwelijkscadeau van haar nieuwe stiefschoonvader, Napoleon Bonaparte. De saffieren kwamen naar Zweden met haar dochter Josephine. Hoewel het niet bij wet is vastgelegd, worden de saffieren uitsluitend gedragen door ‘de hoogste vrouw van het land’. Dat wil zeggen dat in de toekomst alleen kroonprinses Victoria en prinses Estelle ermee kunnen pronken.

De beroemde Cameo tiara

© Keystone / Getty Images © Keystone / Getty Images

En tenslotte de Cameo tiara. Een enorm Disney-gehalte, maar wel een van de beroemdste tiara’s ter wereld, ooit gemaakt voor keizerin Joséphine van Frankrijk. Hij is ontworpen door Marie-Etienne Nitot rond 1806, van goud en parels. Op de grote cameo’s wordt het liefdesverhaal uitgebeeld van Cupid en Psyche. De tiara kwam in Zweden terecht via Joséphine de Beauharnais’ kleindochter Joséphine van Leuchtenberg (zie hieronder). Het is de favoriete bruidstiara van de Bernadottes, gedragen door prinses Birgitte in 1961, prinses Desirée in 1964, Koningin Silvia in 1976 en kroonprinses Victoria in 2010 tijdens hun huwelijken. Iets zegt ons dat ook prinses Estelle ‘m ooit zal dragen, ergens rond 2039. Swoon!

© Kungahuset.se © Kungahuset.se

Laatste nieuws