Beau Culinair: Martha Stewarts’ groenteshot

Martha Stewart maakte van koken big business.

Martha Stewart maakte van koken big business. Met haar 76 stralende jaren is ze het levende bewijs dat haar recepten goed voor je lijf zijn. Reden genoeg dus om dit gerecht vol groente en gezondheid op tafel te zetten.

Onlangs verscheen ‘Frisse start’, het kookboek voor iedereen die een kleine reboot nodig heeft. Met praktische informatie en lekkere recepten voor een ‘clean’, vrijwel plantaardig en voedzaam menu. Martha Stewart laat zien hoe je je gezond, fit en energiek kunt voelen; fysiek en mentaal. Met onder andere een simpele 3-day cleanse en een 21-dagen detox. De complete go-to guide voor een energyboost!

Roerbakschotel met pittige bloemkool, paksoi, garnalen en kokos
2 personen, zuivelvrij, notenvrij, glutenvrij
Per portie: 298 calorieën, 13 g vet (4 g verzadigd vet),
162 mg cholesterol, 14 g koolhydraten, 23 g eiwit, 5 g vezels

INGREDIËNTEN

  • 1 el koolzaad- of saffloerolie

  • 1⁄4 grote bloemkool, de roosjes

    in plakjes van 1,5 cm

  • 1⁄2 grote paksoi, de stengels in

    stukken van 2,5 cm

  • 250 g grote garnalen, gepeld en

    darmkanaal verwijderd

  • 3 grote tenen knoflook, fijn-

    gehakt

  • 1⁄2 tl sambal oelek of andere

    hete chilisaus, naar smaak

  • 1 el honing

  • 2 tl vissaus

  • handvol verse basilicum, plus

    extra om te garneren

  • 3 el ongezoete kokosvlokken,

    geroosterd

Bereiding

Verhit 11⁄2 tl olie in een wok of grote gietijzeren pan op middelhoog tot hoog vuur. Voeg de bloemkool toe en zet het vuur iets lager. Bak de bloemkool in ongeveer 4 minuten goudbruin. Schep zo nu en dan door. Voeg de paksoi toe en doe het deksel op de pan. Bak de groenten nog ongeveer 8 minuten tot ze gaar zijn. Schep zo nu en dan door. Schep op een bord en dek af om warm te houden.

Verhit 1 theelepel olie in dezelfde pan op middelhoog tot hoog vuur. Voeg de garnalen toe en bak 2 minuten. Schep ze door en duw ze met een houten lepel aan de kant. Doe de resterende 1⁄2 theelepel olie in de pan. Voeg de knoflook toe en fruit in ongeveer 1 minuut, al roerend, glazig.

Meng met de garnalen. Roer de sambal oelek, honing en vissaus erdoor. Voeg de groenten toe en laat nog 30 seconden doorwar- men. Roer het basilicum erdoor. Garneer met de kokosvlokken en extra basilicum en serveer.

BEELD: GETTY IMAGES, FADIL BERISHA 

Laatste nieuws