Dít doet zout echt met je lichaam

Ben jij zo iemand die nóóit aan tafel gaat zonder een goedgevuld zoutvaatje? En maak je je zorgen dat je m...

Ben jij zo iemand die nóóit aan tafel gaat zonder een goedgevuld zoutvaatje? En maak je je zorgen dat je misschien wel te veel zout eet? Dan moet je dit even lezen. Dít doet zout namelijk met je lichaam.

Laten we beginnen met de basics, want wat ís (keuken)zout eigenlijk? De scheikundige naam voor zout is ‘natriumchloride’. Keukenzout bestaat – zoals de naam doet vermoeden – dus uit de mineralen natrium en chloor. Als mensen zeggen dat te veel zout niet goed voor je is, gaat het meestal over de gezondheidseffecten van natrium.

Eet je te veel zout, is de kans groot dat je lichaam meer vocht gaat vasthouden. Daardoor kan je bloeddruk stijgen, wat gepaard gaat met een grotere kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast schrijft het Voedingscentrum dat het eten van te veel zout gepaard kan gaan met een grotere kans op nierziekten en mogelijk ook op maagkanker en – als je niet genoeg calcium binnenkrijgt – botontkalking.

Is zout dan puur slecht voor je? Nou, nee. Té veel zout is ongezond, maar te weinig ook. Je lichaam heeft namelijk natrium en chloor nodig om een goede vochtbalans te houden. De kans dat je een tekort hebt aan zout is bij een gezond voedingspatroon en niet-extreme omstandigheden (zoals extreme hitte waardoor je veel zweet) echter wel heel klein.

Hoeveel is te veel?

Je hebt volgens de Hartstichting maar 1 tot 3 gram zout per dag nodig. Ben jij een echte zout lover? Het mág iets meer: de bovengrens wordt voor gezonde volwassenen (zonder bijvoorbeeld een hoge bloeddruk) door het Voedingscentrum en de Hartstichting op 6 gram per dag gesteld. De kans dat jij meer dan dat eet is helaas groot, want meer dan 85% van de Nederlanders krijgt dagelijks te veel zout binnen. Het meeste zout krijg je binnen door producten als brood en broodbeleg en kant-en-klaar producten zoals soepen, sauzen, vleesvervangers (denk: vegetarische worstjes en nuggets) en natuurlijk ongezonde snacks zoals chips en zelfs koekjes en ijs. Kook je alles zelf, krijg je al snel een stúk minder zout binnen.

En Himalayazout dan?

Zeezout, Himalayazout en Keltisch zout klinken heel mooi en hebben vaak een indrukwekkend kleurtje, maar bevatten nagenoeg evenveel natrium als keukenzout. Ja, er zitten wat andere mineralen in deze zoutsoorten: een reden voor veel mensen om deze ‘gezondere’ zoutsoorten te kiezen. Maar dat is op de grote schaal verwaarloosbaar weinig. Oftewel: die mineralen haal je bij een gezond dieet vooral uit andere voeding, daar heb je geen zout voor nodig.

Welk advies is juist?

Zoals met alles in health-land, zijn er tegenstrijdige berichten over zout te vinden. Een tijdje terug schreef Happy In Shape bijvoorbeeld over een artikel waaruit bleek dat zout helemaal niet zo slecht voor je is – mits je een gezonde bloeddruk hebt. Hoewel er veel studies zijn die zout verbinden aan een hoge bloeddruk, lijken er namelijk weinig studies die zout direct en causaal linken aan bijvoorbeeld hartziekten. Tegelijkertijd zijn er meer studies zoals deze, die zeggen dat zout helemaal niet zo slecht voor je is.

Om de richtlijnen te wijzigen is echter veel meer onderzoek nodig. Ondanks mogelijke tegenberichten en losstaande studies die uitwijzen dat zout niet zo ongezond is als eerder werd gedacht, is het daarom het veiligst om de richtlijnen van het Voedingscentrum op te volgen.

Kortom: beperk je zoutinname en houd 6 gram per dag als bovengrens aan. Dat wordt het makkelijkst door zelf de handen uit de mouwen te steken en lekker aan de kook te gaan met bijvoorbeeld verse kruiden (die gelukkig wél heel gezond zijn!).

Sorry zout lovers, voorlopig geen geldig excuses om loos te gaan met dat zoutvaatje…

Lees ook:

Beeld: iStock Via: Happyinshape.nl

Laatste nieuws