Zó excentriek zijn de Windsors

De tandpastalakei, sandwiches met ronde hoeken, gestreken veters en raven met voorspellende gaven: de Windsors geven hun...

De tandpastalakei, sandwiches met ronde hoeken, gestreken veters en raven met voorspellende gaven: de Windsors geven hun gekke royal gewoonten niet zomaar op.

De Britten hebben toch al de naam een tikje excentriek te zijn, maar de Windsors slaan alles. De koninklijke familie houdt namelijk vast aan oeroude malligheid, onder het motto: ‘Tradities zijn heilig.’ Zo heeft de Queen twee verjaardagen. De échte is op 21 april, de officiële op de tweede zaterdag in juni, als de Trooping of the Colour plaats heeft met veel goudgalon en ceremonieel. De reden voor de officiële verjaardag is overigens buitengewoon pragmatisch: beter weer. 

Wekker? Piper!

© Jack Taylor / Getty Images

Koningin Elizabeth deelt met vele voorouders een diepe liefde voor alles wat maar Schots is. Ook doedelzakken, een instrument dat de rest van de wereld maar matig op waarde weet te schatten. In plaats van een wekker heeft Hare Majesteit een ‘Piper To The Sovereign’, oftewel een persoonlijk doedelzakspeler. Die speelt elke ochtend tussen zeven en negen onder haar raam (de tijd hangt af van haar agenda en locatie) om haar zo in stijl wakker te doedelzakken. Het was koningin Victoria die in 1842 deze trend zette, na haar eerste bezoek aan de Highlands. Charles heeft wat minder met doedelzakken, maar die heeft weer een personal harpist in dienst. As you do. 

De huur van Londen

© Alastair Grant / Getty Images

Een van de oudste rituelen is de huur die de stad Londen jaarlijks betaalt aan Hare Majesteit. Deze bestaat sinds 1211 uit twee messen (één bot, één scherp), zes hoefijzers en 61 hoefnagels. Men neemt ook geen enkel risico met de monarch, sinds Charles I ter dood werd veroordeeld door het parlement. Als de koningin het parlementaire jaar opent, wordt er een lid van het Lagerhuis als ‘gijzelaar’ naar het paleis gestuurd die daar wordt vastgehouden tot de Queen weer veilig is teruggekeerd van haar verpozen met de volksvertegenwoordiging. Jim Fitzpatrick was ooit zo’n ‘gijzelaar’: “Ik kreeg een gin & tonic en mocht naar de opening kijken op tv,” zegt hij. “Ik werd niet opgesloten, maar het was wel duidelijk dat ik nergens geen zou gaan tot de koningin terug was. Ze nemen het zeer serieus.” 

De hoekenkwestie

© Steve Parsons / Getty Images

De sandwiches die aan de Windsors worden geserveerd hebben uiteraard geen korstjes. Maar ze hebben ook geen rechte hoeken. Met dank aan prins Albert, de man van koningin Victoria, die meende dat het ongeluk zou brengen als je iets at in de vorm van een doodskist. De royal sandwiches hebben om die reden ronde hoeken. De gewoonte om alle groenten te meten voor ze worden geserveerd bij een banket heeft niets te maken met bijgeloof, dat is niet meer dan een buitengewoon tijdrovende actie om de borden er zo esthetisch mogelijk uit te laten zien. Mocht je ooit aanschuiven: als Hare Majesteit genoeg heeft, stopt het hele gezelschap met eten.  

Achterwaarts weglopen

© Steve Parsons / Getty Images

Officieel mag je de Queen de rug niet toekeren. Of zoals de hoveling van dienst bezoekers toesist: ‘Niet aanraken, niets vragen en niet met je rug naar haar toe staan’. De achterwaartse exit is een welgemanierd mijnenveld. Niet alleen liggen de vertrekken van Hare Majesteit vol kleedjes waar gasten over kunnen struikelen, het wemelt er ook van de bijzettafeltjes. Om nog maar te zwijgen over rondscharrelde corgi’s, die kunnen tackelen als de beste. Hier zie je er eentje met snode plannen om John Key, de premier van Nieuw-Zeeland, te laten vallen. Hare Majesteit is zich overigens bewust van de diepe vrees die dit haar bezoekers inboezemt. “Ze merkte mijn dilemma,” zegt hoedenmaker Frederick Fox in ‘Elizabeth: Reigning in Style’. “Ze keerde míj de rug toe door iets aan haar kleedster te vragen zodat ik me veilig terug kon trekken.” 

Over die raven

© Scott Barbour / Getty Images

Volgens een van de bekendse legenden van Engeland zal het koninkrijk vallen als de raven de Londense Tower verlaten (letterlijk: als er nog minder dan zes wonen). Winston Churchill nam dit zo serieus dat hij tijdens WOII extra raven bestelde, om de groep op sterkte te houden. Sinds Charles II worden de raven in de Tower beschermd en krijgen de vogels dagelijks vlees en brood. Er is een echte Raven Master en de raven moeten een eed afleggen. Aangezien ze niet kunnen spreken, wordt die op een kaart omhoog gehouden en gaat de Raven Master er gemakshalve vanuit dat de vogels ermee instemmen. Raven die zich misdragen worden ontslagen: zo werd George uit zijn functie ontheven omdat hij steeds antennes opat en werd Raaf Grog ‘voor het laatst gezien buiten een pub in East End,’ aldus de website van de Tower. 

Gestreken veters

© Chris Jackson / Getty Images

De meest hulpbehoevende royal is prins Charles die 100+ man op zijn loonlijst heeft staan om zijn huishouden soepel te laten draaien en liefst drie persoonlijk lakeien in dienst heeft om hem knap gekleed en in de aftershave te houden. Van zijn ‘personal valet’ Michael Fawcett is bekend dat hij zelfs de tandpasta op de royal tandenborstel deed voor zijn baas. Daarnaast is er een soldaat die elke dag de schoenen en laarzen van de kroonprins poetst. En zodra Charles zijn schoenen uit heeft, is een lakei er als de kippen bij om de veters te strijken. Gestreken veters, zou dat een trend worden?

Openingsbeeld © Chris Jackson / Getty Images
Met dank aan The Daily Beast

Laatste nieuws