Fancy Schmancy: weet waar je moet eten in New York

Ken je 'Fancy Schmancy' al? Dit is een volledig persoonlijke, culinaire gids voor jouw (zaken-)reis naar New York....

Ken je ‘Fancy Schmancy’ al? Dit is een volledig persoonlijke, culinaire gids voor jouw (zaken-)reis naar New York. Oprichter Lieke Sniekers, culinair journalist in New York, maakt voor jouw New York-trip een op maat gemaakt uit eten-plan, en dat helemaal op basis van jouw agenda en voorkeuren. 

New York heeft natuurlijk meer dan 25.000 restaurants, cafés en barretjes, waarvan er slechts maar een paar honderd de reisgidsen en hotspotblogs bereiken. En daarbij wordt geen rekening gehouden met jouw wensen en aankomend reisschema, budget, tijd… En dat terwijl uit eten gaan zo ontzettend persoonlijk is. Dat wil Lieke met gids.fancyschmancy.nl bereiken. Je krijgt online een kort intake gesprek en dan maakt zij een op maat gemaakte culinaire agenda. En dat niet alleen: ze reserveert meteen en maakt er een leuk reisgidsje van (online of geprint). Ook leuk: daarop staat meteen wat het lekkerst is en welke fun facts over de chef je met je tafelgenoot kunt delen.

Zo werkt het

© Fancy Schmancy

Geïnteresseerden geven op de site aan wanneer ze (ongeveer) in New York zijn, wat het reisdoel is, hoeveel dagen ze uit eten willen en waar ze in de stad verblijven. Op een afgesproken moment doet Lieke een intake-gesprek om erachter te komen wat jij belangrijk vindt op een avond uit eten. Zo ontvang jij een leuke op maat gemaakte gids van restaurants die perfect bij je passen. Bij die gids (online of in print) zit meteen een Google-kaartje, dan weet je waar je zijn moet. Kijk maar eens op de site.

© Fancy Schmancy

Over Lieke

Lieke Sniekers (28) werkt vanuit New York als culinair journalist voor onder meer PS Het Parool, Volkskrant Magazine, Esquire, ELLE Eten en haar eigen foodblog Fancy Schmancy. Wij vroegen haar vast wat culinaire tipjes van de sluier te lichten. En dat wilde ze wel:

New York op z’n Beau Monde’s

Toe aan een stedentrip deze kerst? Dan is New York natuurlijk de stad bij uitstek. Perfect voor je stedentrip. Lieke geeft drie eettips om je weekje of weekendje weg tot een culinair hoogtepunt te maken! Of je nu op budget zit, wat uit mag geven of een big spender bent. Eten kan altijd en overal (maar vooral hier).

  1. Budget tip

    Restaurant: Buvette (Frans), 42 Grove Street New York, NY (West Village).
    Info: Eigenaar en chef-kok Jody Williams heeft van Buvette een restaurant waar je zó even naar binnenloopt om aan de brede, marmeren bar enkel een glas wijn te drinken. Niet dat je het daar bij zal laten: het is er zo knus, dat je de hele avond blijft hangen om ook de rest van die fles leeg te drinken. Gelukkig is het eten net zo lekker als de eetzaal charmant is. Op de menukaart staan opvallend betaalbare bistro-klassiekers zoals coq au vin, cassoulet en Franse uiensoep. Je kunt trouwens ook voor ontbijt, lunch of een midnight snack bij Buvette terecht: het restaurantje is dagelijks van acht uur ‘s ochtends tot twee uur ‘s nachts open.
    Besteltip: Buvette’s variatie op de klassieke cocktail Manhattan (mijn persoonlijke favoriet), met Vermout, angostura bitters en cognac in plaats van de gebruikelijke rye whiskey.
    Prijzen: $15-$16 voor een hoofdgerecht.
    Website: newyork.ilovebuvette.com

  2. Breder budget

    Restaurant: heb je wat meer te besteden, dan is Santina (modern Italiaans) de place to be. Locatie: 820 Washington Street New York, NY (meatpacking district).
    Info: The word on the street is dat er bij Santina regelmatig beroemdheden gesignaleerd worden, dus houd je ogen open. Alhoewel… concentreer je liever op de vrolijke, zonnige gerechtjes die bij Santina worden geserveerd, zoals pompoencarpaccio met honing, zwaardvis met olijventapenade, en een reusachtige kikkerewtenpannenkoek die geserveerd wordt in de gietijzeren pan waarin hij is gebakken. Met een beetje fantasie waan je je aan de Italiaanse kust. Santina ligt pal aan de Hudson-rivier, een beetje verstopt onder het staartje van de toeristische trekpleister High Line Park. De sinaasappelbomen, tiki-cocktails (bestel de Amalfi Gold), bonte aardewerken borden en hysterische Venetiaanse kroonluchters die je binnen aantreft, dragen alleen maar bij aan het vakantiegevoel.
    Besteltip: de spaghetti met krab, tomaat en chilipeper.
    Prijzen: tussen de $24-$33 voor een hoofdgerecht.
    Website: santinanyc.com

  3. Big spenders

    Restaurant: Augustine (klassiek Amerikaans, Frans), 5 Beekman Street New York, NY (Financial District).
    Info: Normaal tip ik geen restaurants die nog niet geopend zijn, maar Augustine kan Lieke ons niet onthouden. De man achter dit nieuwe restaurant is de gevierde restaurateur Keith McNally, één van de invloedrijkste New Yorkse restaurateurs van de afgelopen 50 jaar (ooit van The Odeon gehoord?). Augustine heeft alleen daarom al alles in zich om het meest glamoureuze restaurant van New York te worden. En het interieur is sowieso al prachtig. Onder de hoogtepunten vallen de prachtige tegeltjes met pasteltinten aan de muren, de gesteven witte linnen tafellakens en de smeedijzeren wandkandelaren. Alsof het restaurant in 1895 al de deuren opende. De menukaart heeft ook al iets fijns klassieks: zo staat er een kaassoufflé en een porterhouse steak voor twee op de kaart. Je kunt vanaf komende dinsdag bij Augustine terecht.
    Besteltip: Tja, we hebben hier dus nog nooit gegeten. Maar de worst in briochedeeg ziet er indrukwekkend uit. De andere restaurants van McNally staan bekend om hun fancy hamburgers – die staan straks ook bij Augustine op de kaart.
    Prijzen: Nog onbekend, maar als we McNally een beetje kennen zal ‘ie tussen $30-$50 voor een hoofdgerecht vragen.

Zelf een op maat gemaakte smaakgids aanvragen? Ga naar fancyschmancy.nl.

Lees ook:

Beeld opening: iStock | Overig beeld & tekst: Lieke Sniekers

Laatste nieuws